Apopleksi (Felç, İnme) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Semptomları genellikle birkaç dakika içinde aniden ortaya çıkan Apopleksi (Felç, İnme), beyin veya beyne giden sinirleri etkileyen bir olay neticesinde geçirilen rahatsızlığa verilen addır.

Apopleksi, beyin hücrelerinin bir kısmına yeterli kan verilmemesine neden olur ve bu nedenle ya beyin ölür ya da beyin normal şekilde çalışmayı durdurur.

Apopleksin neden olur?

Birçok faktör beyinde kan pıhtılaşması ve kanama riskini artırır. Ateroskleroz, apopleksinin başlıca nedenidir. Kan damarları kirlendiğinde, beyni kanla besleyen kan damarlarında kan pıhtıları oluşabilir. Ayrıca, kalsifiye kan damarları kolayca çatlayabilir ve beyin kanamasına neden olabilir.

Yüksek tansiyon felç başka önemli nedenidir ve yüksek tansiyonu varsa özellikle inme riskiyle karşı karşıya olduğunu, ama aynı zamanda kan pıhtılaşması riskini artırır. Düzensiz kalp atışı da beyindeki kan pıhtılaşma riskini artırır.

Ayrıca, bir dizi başka risk faktörü vardır:

Diyabet ateroskleroz ve dolayısıyla psikoz riskini artırır.
Sigara ve aşırı kilo apne riskini artırır.
Alkol tüketimi biraz daha karmaşıktır, çünkü ılımlı tüketim apopleksi riskini azaltırken, yüksek tüketim apneaksi riskini arttırır. Ek olarak, apopleksi riski yaşla birlikte artmaktadır.

Apopleksi nasıl hisseder?

Apopleksinin semptomları çok farklı olabilir. Kan pıhtısının ya da kanamasının nerede olduğuna ve ne kadar büyük olduğuna bağlı. Semptomlar genellikle sadece vücudun bir tarafından gelir. Orada nadiren felç ile ilişkili ağrı olacak, ancak bir beyin kanaması ile ilgili baş ağrısı alabilirsiniz. Genellikle, inme aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasıyla oluşur:

Kolun felci
Kemiklerin felci
Yüzün bir tarafında felç
Zorluk konuşan
Anlayış sorunlar
Sorunları yutma
Görüş alanının yarısında körlük
Koordinasyon sorunları
Denge sorunları
Ağlamak açıklanamaz gibi görünüyor.

Semptomlar genellikle birkaç dakika içinde aniden ortaya çıkar.

Tedaviye daha iyi bir seçenek olduğu için hemen tıbbi yardım alın.

Apopleksi nasıl tedavi edilir?

Psikiyatrik hastalığın ilk belirtilerinden hemen sonra hastaneye gelirseniz, kan pıhtılarını eriten ilaçlar alabilirsiniz. Bu tedaviyi vermek için, ancak inme bir kan pıhtısı nedeniyle emin olmak gerekir, ve bu yüzden bir beyin kısa sürede tarama olmalıdır.

Semptomların başlangıcından 4 saat sonra verilirse kan pıhtılaşması tedavisinin belgelenmiş bir etkisi vardır, ancak daha erken o kadar iyidir. Malignite bir beyin kanamasından kaynaklanıyorsa nadiren bir ameliyat olabilir. Bu her halükarda bir CT taraması gerçekleştirecek veya MR bir kanama veya beyin kan pıhtısı olup olmadığını netleştirmek için en kısa sürede tarayın.

İnme her zaman BT kesitlerinde, ancak beyin BT değişiklikleri görmek için önce bir kan pıhtısı tarafından, en az 6 saat bırakın edilebilir. Diğer taraftan, bir MR taramasında, hem kan pıhtısı hem de beyin kanaması ile değişiklikleri anında görebilirsiniz. Hastanede, hastanın tekrarlayan tedavi ve tedaviye başlama riski olup olmadığı araştırılacaktır.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir