Amenore Nedir? Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Amenore, 15 yaş üstü kadınlarda art arda üç veya daha fazla adet döneminin olmaması veya adetin gecikmesidir. Normal şartlar altında, bir kadının yaklaşık 28 gün uzunluğunda (21 ila 35 gün arasında değişebilir) düzenli bir adet döngüsü vardır.

Haber Merkezi / Hamilelik, adet görmemenin en yaygın nedenidir ve tedaviye ihtiyaç duymadan tamamen doğaldır. Bu durumda adet görmemeye genellikle yorgunluk, meme uçlarından sütlü akıntı ve baş ağrısı gibi diğer hamilelik belirtileri eşlik eder. Benzer şekilde, emziren kadınlar genellikle adet görmez ve menopozdaki kadınlarda adet görmemesi normaldir.

Üreme organları, endokrin bezleri ve hormon üretimindeki anormallikler de bazı durumlarda adet görmemesine neden olabilir. Örneğin polikistik over sendromu, adet görmeme veya düzensiz adet dönemlerine neden olabilen ve aynı zamanda hirsutizm (aşırı kıllanma) ve yağlı cilt veya akne gibi semptomların da eşlik ettiği bir durumdur. Rahim veya diğer üreme organlarının yapısal anormallikleri de nedensel bir faktör olarak rol oynayabilir.

Bazı ilaçlar yumurtlamayı ve adet kanamasını bozarak amenoreye neden olabilir:

  • Doğum kontrol hapları
  • Antipsikotik ilaçlar
  • Antidepresan ilaçlar
  • Kemoterapötik ilaçlar
  • Hipertansiyon ilaçları

Amenoreye neden olabilecek diğer yaşam tarzı faktörleri, düşük vücut ağırlığı, aşırı fiziksel efor ve yüksek stres seviyelerini içerir. Bunların her biri hormonların üretimini ve işlevini engelleyebilir ve amenoreye yol açabilir.

Epidemiyoloji

Amenore, osteoporoz, kalp hastalığı ve kısırlık gibi diğer sağlık durumlarının riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Sonuç olarak, amenore, bu ikincil koşullar nedeniyle etkilenen kadınların yaşam kalitesi ve niceliği üzerinde bir etkiye sahip olabilir.

Teşhis

  • Tıbbi geçmiş ve semptomlar hakkında danışma
  • Fiziksel inceleme
  • Yumurtalıkların, tiroid bezinin ve hipofiz bezinin hormonlarını ve işlevini izlemek için kan testleri
  • Üreme sistemindeki yapısal anormallikleri kontrol etmek için görüntüleme testleri
  • Üreme sisteminin yapısal anormalliklerini araştırmak için bir histeroskopi gerekebilir

Tedavi

Amenore olan bir kadın için en iyi tedavi tarzı, durumun nedenine bağlıdır. Oral kontraseptif hap gibi hormonal ilaçlar genellikle hormonal seviyeleri normalleştirmede ve menstrüasyonu indüklemede etkilidir. Ek olarak, tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan metformin, bazen yumurtlamayı uyarmaya yardımcı olabilen bir ilaçtır.

Tiroid veya hipofiz bezinin anormal fonksiyonunun nedensel bir faktör olduğu tespit edilirse, bu bezler tarafından normal olarak üretilen hormonların yerini alacak ilaçlar yararlı olabilir. Üreme veya endokrin sistemde bir tümör veya başka bir yapısal anormallik tespit edilirse, onu çıkarmak için cerrahi bir prosedür gerekebilir.

Amenoreli tüm kadınlar, sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerinden yararlanabilir ve bu, özellikle kadının vücut ağırlığı düşükse, her durumda önerilmelidir. Sağlıklı, dengeli beslenme ve düzenli, hafif egzersiz genellikle en faydalı olanlardır.

Tedavi boyunca, amenore olan kadınlar, durumla ilgili mücadelelerde onlara yardımcı olacak güçlü bir destek ağına sahip olmalıdır. Etkilenen kadınların, ister bir arkadaş, aile üyesi, danışman veya psikolog olsun, herhangi bir konuyu dürüstçe konuşabilecekleri güvenilir bir kişiye sahip olmaları önemlidir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir