Sivas: Sarissa Antik Kenti

Sarissa Antik Kenti; Sivas’ın Altınyayla İlçesi, Başören Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Kuşaklı Ören Yeri olarak bilinen Sarissa, Hititlerin önemli yerleşimlerinden biridir. M.Ö. 1400 ve 1500’lü yıllarda önemli bir yerleşim merkezi olan ve Hitit krallarının başkent boğaz köyden gelerek yazlık olarak konakladıkları Sarissa şehri, ülkemizde tablet buluntusu veren 5. şehirdir.

1993 yılında Sivas müze müdürlüğü adına başlatılan arkeolojik kazılar 1994 yılından beri Almanya Malburg üniversitesinden Prof. Dr. Andras Müler Karpe başkanlığındaki bir ekip tarafından yürütülmektedir.

Kazılarda şimdiye kadar bilinen en büyük Hitit tapınaklarından C binası ile kralın sarayı ile şehrin güney ve kuzeybatı sur kapıları ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca Kazılarda büyük bir tapınağa, bir mektuba, çömlekten yapılmış ikiz boğa Rhyton heykeline çeşitli tabletlere rastlanılmıştır.

Kuşaklı höyüğünün güneyinde, Hitit barajı ve açık hava tapınağı yer almaktadır. Mezra yaklaşık 1,5 km uzaklıktadır. Kuşaklı höyüğünün içme suyunun karşılandığı ve dinsel ayinlerin yapıldığı bir alandır. Güney kısmı kayalık ve dik yamaçlardan oluşan bir düzlükte taşlarla set yapılarak gölet oluşturulmuştur.

Göletin batı tarafında Hitit yazılı metinlerinde geçen Huwaşi Taşı’nın bulunduğu tapınma alanının mimari öğeleri, kuzeyde suyun tahliye edildiği taştan örülen kanallar, doğu ve batı yönde bazı mimari kalıntıların izleri görülür. Kuşaklı Hitit Kral’ının burada bazı dini törenlere katıldığı Hitit Yazılı metinlerinden anlaşılmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir