Sivas: Alacahan Kervansarayı

Alacahan Kervansarayı; Sivas’ın Kangal İlçesi, Alacahan Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Alacahan Kervansarayı, Selçuklu Hükümdarı Alaeddin Keykubat tarafından 1150-1180 yılları arasında inşa edilmiştir. Belde merkezinde bulunan Alacahan Kervansarayı, siyah ve beyaz taşlardan yapılmış olduğundan beldeye de Alacahan adı verilmiştir.

Alacahan Kervansarayı, hacim olarak oldukça büyük ve geniş, üstü tamamıyla kapılı, “kışlık han” özelliğindedir. Alacahan Kervansarayı’na dışa çıkıntılı yuvarlak kemer gerisindeki alçak basık kemerli kapısından girilir. Ortada beşik tonozlu büyükçe bir orta sahın ile bu sahından açılan yine büyük iki yan sahına geçilir.

Uzun yıllar kervanların konaklandığı bu yapı yakın tarihte Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarıldıktan sonra Belediye’ye verip burayı çok amaçlı kültür merkezine dönüştürülmüştür. Burada bulunan yapılar ve kültürel ögeler sergilenmektedir. Adeta bir müze andıran bu yapıyı ziyaret etmelisiniz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir