Sivas: Hafik Gölü / Pılır Höyük

Hafik Gölü / Pılır Höyük; Sivas’ın Merkez İlçesi, Paşabey Mahallesi, Arapşeyh Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür. İlçe merkezinin 3 km kuzeybatısındadır.

Gölün alanı yaklaşık 1 km² dir. Derinliği ortalama 6 m olan göl, dipten kaynayan sularla beslenmektedir. Fazla suları Kızılırmak’a akan göl, yörenin önemli mesirelerinden biridir.

Pılır Höyük; Hafik Gölü’nün (Büyük Göl) içinde yer alan küçük bir ada görünümündedir. Etrafı sazlıklarla çevrili olduğundan ilk bakışta bir yanmada görüntüsü vermektedir.

Pılır Höyükte neolitik devir ya da diğer ismiyle cilalı taş devri (MÖ 8000-MÖ 5500) dediğimiz devirle birlikte göl yüzeyine dikili kazıklar üzerine evlerin yapılmasından oluşan bir yerleşim başlamış daha sonraları ise Kalkotik devrinde MÖ 5500-3000) ise yerleşim devam etmiştir.

Sondaj ve kesit sonunda klasik bakır çağlara ait kalıntılar bulunmuş daha alt katmanlarda ise meolitik devir buluntularına ulaşılmıştır. Pılır Höyük ise Anadolu’da bu tarz yerleşimin ise tek örneğidir. Pılır Höyük 1990 yılında birinci dereceden arkeolojiksit alanı statüsüne alınmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir