Sivas: Samed (Samud) Baba Türbesi

Samed (Samud) Baba Türbesi; Sivas’ın Kangal İlçesi, Tekke Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Samut Baba’nın mezarının bulunduğu türbe, köyün kuzey yamacına inşa edilmiştir. Köy adını da Samut Baba Tekkesi’nden dolayı Tekke olarak almıştır. Samut Baba’nın hayatı hakkında derlenen menkıbelerin dışında fazla bilgi yoktur. Yalnızca tekke hakkında yazılı kaynaklarda kayıtlara rastlanmaktadır.

Samut Baba’nın halkın nezlinde bir evliya, velî, Hakk Aşığı gibi vasıfları vardır. Evliya, Velî’nin kelime anlamı ise: Onlar, güzelin, doğrunun, iyinin kaynağı ve koruyucusu olarak hiç kimseden hiç bir şey beklemeden varlığını ortaya koyarak ve başkaları için yaşamanın sırrını ve mutluluğunu insanlara öğreten kişidir.

Samut Baba, tasavvuf felsefesiyle yoğrulmuş ve mayalanmıştır. Halkımızda bu potada erittiği fikirlerden mesajlarını vermiştir. İnsanlığa doğrunun, sevginin, iyiliğin ve güzelliğin kaynağı olmuşlardır. Kurdukları dergâhlarda insan ruhunu terbiye etmeyi amaçlayan ‘Mürşid-i Kâmil ‘ kişiler yetiştirmeyi kendilerine ilke edinmişlerdir.

Halk arasında yaygın olarak Samut Baba adı kullanılmakla beraber daha farklı adlarla da söylenilmektedir. Bunlar ise: Sultan Samut Baba, Er Samut, Sultan Hızır Samut, Samıt Baba, Seyyid Sultan Samut, Abdüssamet Baba, Samud Abdal, Koca Samut, Şeyh Sultan Samut Baba’dır. Samut: Arapça bir kelime olup “sam” kökünden gelmektedir.

Samut: az konuşan, hiç konuşmayan, suskun, ses çıkarmayan, sürekli olarak susan anlamındadır. Ona bu adın Hacı Bektaş Veli’nin verdiği söylenir. Samut Baba’nın halkın irşad etmek amacıyla tekkesini kurmak için izin isteyince, Hacı Bektaş Veli’nin sinirlenip “Sen Samut ol bakalım, kime ne zaman ruhsat vereceğimi ben bilirim.” demesinden sonra kendisine de Samut ismini benimsediği anlatılır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir