Sivas: Halise Saraçoğlu Evi

Halise Saraçoğlu Evi; Sivas’ın Gürün İlçesi, Ketençayır Mahallesi, Edip Başer Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Zemin + 1 katlı evin zemin katı moloz taş ve ahşap hatıllı, birinci katı ise ahşap arası kerpiç dolgu olarak inşa edilmiştir. Çatısı düz toprak dam olup sonradan saçla kaplı beşik çatı yapılmıştır.

Evin sokağa bakan cephesinin iki tarafında üçgen ahşap taşıyıcılı kapalı cumba mevcuttur. Zemin kata çift kanatlı ahşap kapıdan girilmektedir. Kapı üzerinde aydınlatma penceresi ve kapının iki tarafında ikişer dikey dikdörtgen pencere bulunur.

Gürün Evleri

Girişin sağında bir oda solunda bir oda ve mutfak bulunur. Mutfaktan eve sonradan eklenen banyo ve tuvalete geçilir. Mertekli olan tavanlar sonradan duralitle kaplanmıştır. Bahçe içinde bulunan evin cümle kapısı doğusunda bulunur. Zemin kata bahçe tarafından da sonradan bir kapı açılmış burası diğer odalardan tuğla örgüyle ayrılmıştır.

Birinci kata çıkış önceden ahşap merdivenle olup bugün mozaik merdivenle sağlanmaktadır. Merdiven balkonu ahşap kafesle kapatılmıştır. Sofa uzun olup solunda iki oda, sağında bir oda, karşısında bir oda ve mutfak bulunur. Girişin karşısındaki odanın tavanı çıtalı ters tavan olup, ahşap kapaklı gömme dolabı bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir