Siirt: Şeyh Nasrettin’in Evi

Şeyh Nasrettin’in Evi; Siirt’in Tillo İlçesi, Ziyaretler Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Osmanlı Devleti’nin son Meclis-i Mebusan üyelerinden Siirt Mebusu Şeyh Nasrettin’in evidir. Kitabesine göre 1330 / 1912 yılında inşa edilmiştir. İki katlı olan ev, iç sofalı bir planlamaya sahiptir. Yapının giriş cephesi abidevi görünüştedir. Bu görünüşü giriş kapısı sağlamaktadır. Cephede giriş kapısından başka tezyini unsurun bulunmaması taç kapının yapıdan ayrı olarak ele alındığı izlenimini vermektedir.

Cephede iki katlı pencere düzenlemesi vardır. Sofa mavi ve sarı renklerdeki çiçeklerle bezenmiş bir bahçeyi andırmaktadır. Sofanın kubbesinde göbekten başlayan süslemeler duvarlara indikçe genişlemektedir. Sofa pencerelerinde hilal motifiyle sonlanan demir parmaklıklar vardır. Giriş sofasının sağında yer alan merdivenlerle ikinci kata çıkılır.

İkinci katta bulunan mutfaktaki çeşmenin aynalığı dikdörtgen şeklindedir. Çeşmenin en gösterişli kısmı ise altın yaldızlı ve tuğralı mermer kitabedir. Kitabede en üstte Sultan II. Abdulhamit’in tuğrası yer almaktadır. Bunun da altında iki sıra halinde beş satırlık Osmanlı Türkçesiyle talik hatla yazılmış kitabe görülmektedir. Kitabenin altında 19 safer 1309 /1892 tarihi yer almaktadır. Sofadaki süsleme düzeninin aynısı burada da yer almaktadır.

Tonoz yüzeyini konturları mavi renkte sarı renkli kıvrık dal ve çiçek motifleriyle kiremit kırmızısı renginde Rumilerden oluşan bitkisel bezeme kaplamaktadır. Sofadan bir kapıyla girilen başoda diğerlerine nazaran daha itinalıdır. Kapının üst kısmında “Osmanlı Arması” görülmektedir. Armanın altında solda H. 307 sağda H. 31 rakamları okunmaktadır.

Bu kapıdan odaya girildiğinde yüzeyde boş yer bırakılmamacasına her yerin süslendiği dikkati çekmektedir. Bu mekândaki süslemeler diğer mekânlardakilerle aynı stildedir. Duvarlarda geometrik şekiller içinde küçük çiçekler, tonoz yüzeyinde ise farklı renklerde kıvrık dal, penç, rumi ve yapraklardan oluşan süsleme görülür. Divanhane eve bitişik olmasına karşın girişi sadece arkada yer alan avludan sağlanmaktadır.

Bu bakımdan evden ayrı bir birim olarak ele alınmıştır. Divanhane kısmı doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı olup üzeri aynı yönde uzanan beşik tonoz örtülüdür. İç mekânda duvarlar ve tonoz boş yer bırakılmamacasına kalemişi süslemeye tezyin edilmiştir. Süslemeler kiremit kırmızı bir zemin üzerinde sarı, mavi ve yeşil renkteki, bitkisel ve geometrik unsurlardan oluşmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir