Siirt: Emir Nasreddin Külliyesi

Emir Nasreddin Külliyesi; Siirt’in Eruh İlçesi, Kavaközü Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür. 

Külliyeyi oluşturan yapıların hiç birisinin üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren herhangi bir kitabe bulunmamaktadır. Ancak gerek türbe içindeki mezar taşları üzerinde bulunan tarihler, gerek yazılı kaynaklar ve gerekse yapının inşa malzemeleri külliyenin XVI. yüzyılda inşa edildiğini göstermektedir.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kütüphanesi’nde bulunan Muhammed Şükrü Vâmık Efendi’nin “Evkaf-ı Umur Tarihi” adlı yazma eserde medresenin Mir Nasreddin’e ait olduğu kaydedilmektedir. Türbedeki mezar taşlarında da en erken 966/1559 ve 973/1565 tarihlerine rastlanmaktadır.

Külliye cami, türbe, medrese, han, değirmen ve bir su yapısından oluşmaktadır. Külliye elamanlarında moloz ve kesme taş malzemeden inşa edilmiştir. Külliyeyi oluşturan yapılardan cami, türbe ve medrese bir avlu etrafında toplanmıştır.

Cami ve türbe avlunun güneyinde yer almaktadır. Avlunun kuzeyinde medresenin dershane kısmı, doğusunda ise medrese odaları bulunmaktadır. Avlunun dışında güneybatıda sadece bir duvarı günümüze gelmiş olan su yapısı (hamam), batıda değirmen ile yaklaşık 200 m. ilerde de han yer almaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir