Siirt: Kayabağlar Camii

Kayabağlar Camii; Siirt’in Kurtalan İlçesi, Kayabağlar Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapının üzerinde biri H. 1265 / M. 1848 ve diğeri de H. 1275 / M. 1858 iki adet kitabe vardır. İçeriği tam olarak okunamadığı için camii ile bağlantısı tespit edilememiştir.

Yapının, plan, malzeme ve teknik özelliklerinin yanı sıra bu tarihleri de dikkate alarak Osmanlı döneminde, XVIII. – XIX. yüzyılda inşaa edildiğini söyleyebiliriz. Sağlam olan camii, günümüzde ibadete açıktır. Sonradan, güneyine eklenen birimlerle camii genişletlmiştir.

Dıştan 7.80 X 9.55 metre ölçülerindeki camiye doğu cephesinden açılan yuvarlak kemerli bir kapı ile girilmektedir. Harimi, mihraba paralel iki sahından oluşmakta ve her iki sahın  iki kalın paye oturan sivri kemerlerle birbirinden ayrılmaktadır.

Caminin inşaasında moloz taş malzeme kullanılmıştır. Kuzeyindeki sahın iki, güneyindeki sahın ise üç bölümlüdür. Kıble duvarının üzerindeki yarım daire planlı mihrap niş sonradan eklenen yeni mekana geçişi sağlayan bir kapı şekline dönüştürülmüştür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir