Pediatri nedir? Detaylar

Yunanca paidi “erkek çocuk” ve iatros “doktor” sözcüklerinden türeyen Pediatri, çok geniş bir yaş grubunu kapsaması açısından oldukça zorlu bir bilim dalıdır. Çoğu zaman kendisini ifade edemeyen hasta grubuyla ilgilenmektedir. Gerek yeni doğan bebekler gerekse henüz kendini ifade edemeyen yaş grupları da dâhil olmak üzere çok geniş bir yelpazede hizmet veren bir daldır.

Çocuk doktoru ise, 21 yaşına kadar bebeklerin, çocukların ve ergenlerin tedavisinde uzmanlaşmış tıp doktorudur.

Çocuk doktorları ne yapar?

Çocuk doktorları, büyümelerini ve gelişimlerini düzenli olarak kontrol ederek çocukların sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Aşılar ve genel sağlık tavsiyeleri vererek hastalıkları önlemeye yardımcı olurlar. Ve çocuklar hastalandıklarında veya yaralandıklarında tedavi ederler.

Bazı çocuk doktorları birinci basamak hekimleridir. Bu, genel tıbbi bakım ve sağlık ziyaretleri için ilk durağınız oldukları anlamına gelir. Diğer çocuk doktorları uzmanlaşmıştır.

  • Onkoloji: çocukluk çağı kanserlerinin tedavisi
  • Nöroloji: çocukluk çağı beyin ve sinir sistemi bozukluklarının tedavisi
  • Otolaringoloji : çocuklukta kulak, burun, boğaz ve boyun problemlerinin tedavisi
  • Neonatoloji: erken doğan bebeklerin tedavisi
  • Alerji ve immünoloji: çocukluk yemekleri ve çevresel alerjilerin tedavisi ve bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar
  • Rehabilite edici tıp: çocuklar için fiziksel ve mesleki terapi
  • Kardiyoloji: çocukluk çağı kalp rahatsızlıklarının tedavisi

Bebeğim doğmadan önce bir çocuk doktoru bulmalı mıyım?

Bazı ebeveynler, bebek doğmadan önce bebeğinin doktoruyla ilişki kurmaya başlamak ister. Hamileyken, eve veya işe yakın birini bulmak için bölgenizdeki çocuk doktorlarını araştırabilirsiniz.

Bir çocuk doktoruna karar verdiğinizde, ailenizin tıbbi geçmişini paylaşmak ve bebeğinizin ilk birkaç gün ve haftalarda bakımı için bir plan yapmak için onlarla görüşebilirsiniz.

Çocuk doktorunuz doğum sonrası olası duygusal iniş çıkışlar hakkında bilgi verebilir, ebeveyn olarak sahip olabileceğiniz diğer herhangi bir endişe alanı hakkında konuşabilir.

Ayrıca çocuk doktorunuzun sizi hastanede veya doğum merkezindeyken ziyaret etmesi ve bebekle tanışması için planlar yapabilirsiniz.

Önceden bir çocuk doktoru bulmak, bebeğiniz geldikten sonra muhtemelen karşılaşacağınız birçok bilinmeyen durumdan birini ortadan kaldıracaktır.

Bir çocuk doktoru ve bir aile doktoru arasında nasıl seçim yaparım?

Bir çocuk doktoru ile bir aile doktoru arasındaki en belirgin fark, çocuk doktorlarının bebeklerin, çocukların ve gençlerin bakımı konusunda uzmanlaşması ve aile doktorlarının da ailedeki yetişkinleri tedavi etmesidir.

Bazı insanlar için ailedeki herkesin aynı doktor tarafından tedavi edilmesi önemlidir. Diğerleri, yalnızca çocuklara bakmaya odaklanan bir doktoru tercih edebilir. Bu karar nihayetinde kişiseldir.

Bir çocuk doktoru veya aile doktoru arıyor olsanız da, karar vermeden önce doktorlarla görüşmeniz son derece iyi olur.

Bir çocuk doktoru seçerken göz önünde bulundurmanız gereken bazı sorular şunlardır:

  • Çalışma saatleri nedir?
  • Saatler sonra bebeğimin acil bir durumu olursa onlara nasıl ulaşabilirim?
  • Hangi hastaneye bağlılar?
  • Çocuğum her ziyaretinde aynı doktora görünecek mi?
  • Personel ne kadar arkadaş canlısı?
  • Çocuk doktorunun çocukluktaki rolü nedir?

Uzmanlar ilk yıl boyunca kontrolleri için çocuk doktoruna en az altı kez bebeğinizi göstermenizi tavsiye etmektedir. 1 ile 3 yaşları arasında çocuğunuz her üç ila altı ayda bir çocuk doktorunu ziyaret edebilir. Çocuklar 4 yaşını doldurduktan sonra, genellikle yılda bir kez ziyaretlere ihtiyaç duyarlar.

Bu ziyaretlerde çocuk doktorunuz çocuğunuzun büyümesini, yeme alışkanlıklarını, fiziksel ve duygusal gelişimini ve uyku alışkanlıklarını izleyecektir. Çocuğunuz da aşı olabilir.

Gençler için;

Bir çocuk doktoru ile iyi bir ilişki, özellikle ergenlik döneminde, gençlerin birçok fiziksel ve duygusal değişiklik yaşadığı dönemlerde önemlidir. Çocuklar ergenliğe ulaştıklarında, doktorlarına özel olarak sormak istedikleri soruları olabilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir