Klostrofobi nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

En yaygın fobilerden olan Klostrofobi, dar veya kalabalık alan korkusuyla tetiklenen durumsal bir fobidir. Penceresiz bir odada kilitlenmek, kalabalık bir asansörde sıkışıp kalmak veya sıkışık bir otoyolda araba kullanmak gibi şeyler tarafından tetiklenebilir. Bunların dışındaki herhangi bir uyaran tarafından da tetiklenebilir.

Klostrofobi bir panik bozukluk olmasa da panik atak geçiriyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bazı insanlar da klostrofobi kendi kendine ortadan kalkabilirken, bazı insanlarda süreci yönetmek ve bu durumla başa çıkmak için desteğe ihtiyaç duyabilir.

Nedenleri;

Vakaların çoğu gösteriyor ki klostrofobi, bir kişinin yaşamındaki travmatik bir olay tarafından tetiklenir. Bu duruma, uzun bir süre kapalı bir alanda sıkışıp kalma veya çocukken zorbalığa maruz kalma da yol açabilir. Bazı araştırmacılar klostrofobinin, hayvanlarda ve insanlarda doğuştan var olan “savaş ya da kaç” reaksiyonuna bağlı doğal bir eğilim olduğuna inanır. Rahatça hareket edilemeyen ya da sıkışık ve kurtulmanın imkansız olduğu hissedilen durumlar şiddetli bir anksiyete hissini de beraberinde getirir.

Belirtileri;

Klostrofobinin genellikle iki önemli semptomu olduğu düşünülmektedir:Kısıtlama korkusu ve boğulma korkusu.Tipik bir klostrofobik en az bir ya da birkaç kısıtlamadan korkmaktadır. Küçük odalar, kilitli odalar, arabalar, Uçaklar, trenler, tünel, sualtı mağaraları, bodrum katlar, asansörler ve mağaralar.

Ayrıca, kısıtlama korkusu, bir kuaförün sandalyesinde oturmak gibi önemsiz şeylerden korku klostrofobisine neden olabilir.Klostrofobik ataklar için olası bir başka yer de özellikle de diş ameliyatı sırasında Diş hekimi’nin koltuğu,yalnız bu senaryoda, korku ağrıdan dolayı değil, kısıtlanma olduğundandır. Genellikle, bir bölgeye kısıtlandığı zaman, klostrofobikler boğulma korkusu yaşar ve sınırları içinde hava eksikliği olabileceğine inanırlar.

Teşhisi;

Klostrofobiniz çok şiddetli hale gelene kadar beklemeyin. Erken teşhis, belirtilerinizi daha iyi yönetmenize yardımcı olabilir. Doktorunuz belirtilerinizi gözden geçirecek ve size fiziki muayene yapacaktır. Ayrıca aşırı korku geçmişinizi de tedavi sürecinde hesaba katacaktır.

Tedavisi;

Tamamen psikolojik nedenler sonucu ortaya çıkan kapalı alanda kalamama durumu, yine psikolojik tedavi yöntemleri ile çözülmelidir. İlk olarak tüm psikolojik rahatsızlıklarda olduğu gibi klostrofobide de hastanın kendini hastalığına inandırması ve yaşayacağı sıkıntıların farkına varması sağlanmalıdır. Sonrasında ise 2 tür tedavi yaygın olarak uygulanır:

İlaç Tedavisi: İlaç tedavisi son aşama olarak görülebilir. Eğer hasta panik atakları sık aralıklarla geçiriyorsa ve bu ataklar yüzünden hayatın günlük işleyişine ayak uyduramaz hale geldiyse ilaç tedavisine kontrollü bir şekilde başlanmalıdır. Psikolojik kökenli rahatsızlıkların tedavisi için kullanılan ilaçların risklerinin fazla olması göz önüne alınmalı ve buna göre doktor kontrolünde kullanılması sağlanmalıdır.

Klostrofobiyi yönetmek için ipuçları;

  • Her nefeste üçe kadar sayarak yavaş ve derin nefes alın
  • Saatinizden geçen zaman gibi güvenli bir şeye odaklanın
  • Korkunuzun ve endişenizin geçeceğini tekrar tekrar kendinize hatırlatın
  • Korkunun mantıksız olduğunu tekrarlayarak saldırıyı neyin tetiklediğine meydan okuyun
  • Sizi sakinleştiren bir yer veya anı görselleştirin ve odaklanın
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir