Keten Tohumunun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Keten tohumu, eski çağlardan beri gıda ve endüstriyel lif kaynağı olarak kullanılmaktadır. Keten tohumu, lipidler, protein, diyet lifi ve sağlık yararlarının atfedildiği eikosapentaenoik asit (EPA), dokosaheksaenoik asit (DHA) ve secoisolariciresinol diglukosit (SDG) gibi diğer biyoaktifler dahil olmak üzere birçok makro besin içerir. Bu sağlık yararları kardiyovasküler, hormonal ve metabolik sistemleri kapsar.

Haber Merkezi / Keten tohumu, %40 lipid, %21 protein, %28 diyet lifi, %4 kül ve yaklaşık %6’sını oluşturan lignanlardan oluşur. Kalan %1, şekerler fenolik asitleri içeren diğer çözünür bileşenlerden oluşur. Keten tohumu kayda değer bir yağ içeriğine sahiptir ve tohumun %29 ila 45’ini temsil eder; Kesin değer, konuma, tarımsal iklim koşullarına ve çeşidine bağlıdır.

Alfa-linolenik asit (ALA): Önemli bir biyoaktif molekül

Keten tohumu yağının ana besinsel faydası, yüksek seviyedeki alfa-linolenik asitten (ALA) elde edilir. ALA, toplam yağ içeriğinin %50-60’ını oluşturur. Ancak ALA, keten tohumunda olduğu kadar kolay bulunmaz; tipik olarak, keten tohumu verimli besin emilimini kolaylaştırmak için öğütülmelidir. ALA, de novo sentezlenemediği için esansiyel bir omega-üç yağ asididir.

ALA ayrıca eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) içeren daha uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitlerine dönüştürülür. Bir çalışma, öğütülmüş keten tohumu veya keten tohumu yağı formunda günde 6 g ALA tüketen deneklerin (iki grup; 18-29 veya 45-69 yaş), plazma DHA ve EPA konsantrasyonlarında bir ay boyunca önemli bir artış gösterdiğini göstermiştir. .

Bununla birlikte, ALA dönüşümünün bu daha uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitlerine dönüşüm tepkisinde, söz konusu çalışmaların yaş ve cinsiyetindeki farklılıkların yanı sıra farklı diyetlerini yansıtabilecek bir varyasyon vardır. ALA tüketiminin klinik ve halk sağlığı etkileri vardır; nüfusun önemli bir kısmı balık tüketmiyor veya temel EPA’dan zengin balıklara erişemiyor.

Keten tohumu ve kardiyovasküler hastalık (CVD)

Yüksek ALA tüketimi, orta derecede azaltılmış KVH riski ile ilişkilidir. Bununla birlikte, birkaç çalışma arasında sonuçlarda geniş bir çeşitlilik olduğu ve kardiyovasküler sağlık üzerindeki yararlı etkilerine dair kesin kanıtlar gösterilmeden önce ek araştırmaların gerekli olduğu belirtilmelidir.

Genel olarak, ALA, endotel fonksiyonunu ve kan lipid profilini iyileştirerek hücre zarlarının omega-üç yağ içeriğini değiştirerek CVD’ye karşı koruma sağlıyor gibi görünmektedir. ALA’lar ayrıca önemli anti-inflamatuar ve anti-trombotik etkiler de üretebilir. Prospektif çalışmaların bir meta-analizi, ALA alımını iki çay kaşığı öğütülmüş keten tohumu (1.2 g/gün’e eşdeğer) ile artırmanın – ölümcül koroner kalp hastalığı riskini en az %20 azaltabileceği sonucuna varmıştır.

Keten tohumunun diyabet üzerindeki etkisi

Çözünür lif, protein, SGD, bir antioksidan ve ALA içeriği nedeniyle keten tohumu, insülin sekresyonunda ve plazma glukoz homeostazının korunmasında (açlık plazma hemoglobin A1c [HbA1c], glukoz ve insülin ile ölçüldüğü üzere) orta düzeyde bir iyileşmeye neden olabilir. .

Katılımcılara keten tohumu türevi lignin verildiği diğer deneylerde, katılımcılar HbA1c ile ölçüldüğü üzere glisemik kontrolde önemli gelişme gösterdi; bununla birlikte, açlık glukozunda ve buna bağlı olarak iç insülin direncinde ve kan lipid profillerinde herhangi bir değişiklik görülmedi.

CVD’de olduğu gibi, diyet lifi, lignanlar, çözünür lif ve ALA’nın rolü, tümü glisemik kontrole katkıda bulunabilir. Tüm analizler kesin değildir ve çoğu çelişkilidir, bu nedenle keten tohumu ile glisemik kontrol ve diyabet üzerindeki etkisi arasındaki mekanik bağlantıyı belirlemek için daha fazla araştırma gereklidir.

Keten tohumu tüketimi ve hormonal kontrol

ALA aynı zamanda yüksek hayvanlarda inflamasyonu ve bağışıklık fonksiyonunu düzenleyen hormon benzeri eikosanoidlerin biyosentezinde bir ara maddedir. Daha fazla ALA metabolizmasından kaynaklanan EPA ve DHA, endojen olarak resolvinler, nöroprotektinler ve koruyucular olarak bilinen farklı metabolitlere dönüştürülebilir.

  • Resolvinler, (1) güçlü bir anti-inflamatuar etkiye sahiptir, inflamatuar ve anafilaktik reaksiyonların aracıları olan prostanoidlerin (eikosanoidlerin alt sınıfı) hareketlerini bloke ederek inflamasyonun boyutunu sınırlandırır ve (2) bir bağışıklık bölgesi temizleme etkisine sahiptir.
  • Resolvinlerin yanı sıra koruyucular, homeostazı sürdürmek için belirli mekanizmaları harekete geçirmek için çalışan çeşitli organ iltihabı türlerinin çözülmesini destekler.
  • Nöroprotektinler DHA’dan türetilir ve oksidatif, stres kaynaklı pro-inflamatuar gen ekspresyonunu inhibe ederek nöronların bütünlüğünü korur ve bu nedenle hücre hayatta kalmasını destekler.

Keten tohumunun kanser önleyici potansiyeli

Keten tohumu tüketimi, özellikle meme ve prostat kanseri olmak üzere kanser riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Genel olarak, randomize kontrol çalışmalarının sonuçları, keten tohumu tüketiminin prostat ve meme kanseri için koruyucu olabilecek biyolojik değişikliklerle ilişkili olduğunu göstermektedir.

Meme kanseri bağlamında keten tohumuna atfedilen anti-kanser etkileri, ilgili reseptörlerine bağlanmak ve östrojen üretiminde rol oynayan bir enzim olan aromatazı inhibe etmek için östrojen ve testosteron ile rekabet eden keten tohumu lignanlarının bir sonucu olabilir.

Meme kanseri bağlamında, keten tüketimi, riskin azalması ve tümörlerin büyüme ve boyutunun azalmasıyla ilişkilidir. Yine, menopoz öncesi ve menopoz sonrası kadınları içeren karşıt denemeler ve çalışmalar aynı sonuçları göstermedi. Sonuç olarak, keten tohumunun meme kanseri üzerindeki net etkisini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Bu uyarıcı sonuç, prostat kanseri bağlamında geçerlidir. ALA’nın artmış prostat kanseri riski ile ilişkili olduğunu gösteren epidemiyolojik çalışmalardan elde edilen çelişkili kanıtlar vardır. Bu çelişkili bulgular, farklı prostat kanseri sınıflandırma yöntemlerine ve popülasyon demografik özelliklerine bağlı olabilir.

Genel olarak keten tohumu, anti-inflamatuar, antioksidan ve hormonal ve kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve menopoz ile ilgili sağlık yararlarına yol açan metabolik etkileri kapsayan birkaç biyoaktif bileşen içerir. T

Bütün keten tohumu bileşenlerinin ve biçimlerinin (yağ, müsilaj ve protein) tüketiminin yararlarındaki çeşitlilik, biyolojik aktivite ve sağlık sonuçlarını belirli bileşiklerle ilişkilendiren kesin sonuçlara varılmadan önce biyoaktifin tüm tamamlayıcısının dikkate alınması gerektiğini göstermektedir. Bununla birlikte, keten tohumu, sağlık üzerindeki net olumlu etkileri ile ilişkili değerli bir besin kaynağıdır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir