Diyabet (Şeker Hastalığı) Ve Hamilelik

Hamilelik sırasında diyabet veya yüksek kan şekeri, kusurlu fetal gelişime, erken doğuma, yüksek doğum ağırlığına, düşük veya ölü doğuma neden olabilir. Gebe kadınlarda kontrolsüz diyabet, yüksek tansiyon ve yüksek idrar protein seviyesi ile karakterize preeklampsi gelişimine yol açabilir.

Haber Merkezi / Gestasyonel diyabet, hamilelik sırasında ilk kez gelişen bir diyabet türüdür. Gebe kadınların yaklaşık %7’si çoğunlukla gebeliğin ikinci yarısında gestasyonel diyabet geliştirir. Sebep olan faktörler, insülinin düzgün çalışmasını engelleyen hamilelik hormonlarıdır. Çoğu hamile kadında, durum sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz ile düzeltilebilir. Ancak bazı durumlarda insülin enjeksiyonu gerekli olabilir.

Gestasyonel diyabetin en önemli komplikasyonlarından biri, ekstra büyük bir bebeğin gelişmesidir. Anne, doğum sırasında bebeğin omzuna ek baskı nedeniyle sinir hasarı olasılığını önlemek için bebeği doğurmak için sıklıkla sezaryen gerekir.

Gestasyonel diyabet nedeniyle gelişen preeklampsi, erken doğum şansını önemli ölçüde artırabilir. Kadın beyinde kan pıhtıları geliştirebilir, bu da hamilelik sırasında beyin hasarına, nöbetlere veya felce neden olabilir.

Gestasyonel diyabetli kadınların kan şekeri düzeylerini kontrol etmek için insülin veya diğer diyabetik ilaçları almaları gerekebilir. Bu, hemen tedavi edilmezse ciddi ve genellikle ölümcül bir durum olan hipoglisemiye veya düşük kan şekerine yol açabilir.

Kontrolsüz diyabetli bir kadından doğan bebek, doğumdan hemen sonra hipoglisemi geliştirebilir. Bu komplikasyondan kaçınmak için doğumdan sonra bebeğin kan şekeri seviyesinin birkaç saat izlenmesi önerilir.

Gestasyonel diyabet genellikle doğumdan sonra geçer. Ancak bazı durumlarda tip 2 diyabet olarak kalabilmektedir. Gestasyonel diyabetli kadınların yaklaşık %50’si hayatlarının bir noktasında tip 2 diyabet geliştirmeye yatkındır. Bu nedenle, diyabetin tekrarını önlemek veya en azından geciktirmek için sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek ve her 1 ila 3 yılda bir kan şekeri düzeylerini izlemek önemlidir.

Tip 1 veya tip 2 diyabet ve gebelik

Önceden kontrolsüz diyabeti (Tip 1 veya tip 2 diyabet) olan kadınlarda hamilelik sırasında ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Tip 1 diyabette pankreas, glikozun hücresel alımı ve metabolizması için gerekli olan bir hormon olan insülini üretemez. Tip 2 diyabette, vücut pankreas tarafından üretilen insülini kullanamaz. Her iki durumda da, kanda fazladan karbonhidrat/glikoz (şeker) birikir ve bu, insülin veya diğer diyabetik ilaçlar verilerek ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürülerek kontrol altına alınmalıdır.

Kontrolsüz diyabetli hamile kadınlarda aşırı kan şekeri, beyin, kalp, böbrekler ve akciğerler gibi önemli fetal organların gelişimini önemli ölçüde bozabilir. Böylece bebek sakral agenezi (alt omurga kusuru), holoprozensefali (beyin kusuru), gövde arteriozus, atriyoventriküler septal kusur (doğuştan kalp kusurları) ve çeşitli uzuv kusurları gibi ciddi doğum kusurlarıyla doğabilir.

Gestasyonel diyabete benzer şekilde, önceden var olan diyabet preeklampsi, hipoglisemi, erken doğum, sezaryen ve ekstra büyük bebek riskini artırabilir. Ayrıca, kontrolsüz diyabeti olan kadınların düşük veya ölü doğum şansı daha yüksektir.

Gestasyonel diyabet teşhisi  

Gestasyonel diyabet taraması genellikle ikinci trimesterde (24 – 28. gebelik haftaları) yapılır. Ancak obezite/fazla kilolu veya ailesinde diyabet öyküsü olanlar gibi yüksek riskli kadınlarda tarama erken gebelikte yapılabilir.

Rutin tarama genellikle, hamile kadından yüksek dozda bir şeker çözeltisi içmesinin istendiği bir glikoz yükleme testi içerir. Kan şekeri seviyesi, alımdan bir saat sonra ölçülür. 190 mg/dL’lik bir kan şekeri seviyesi, gestasyonel diyabet olarak kabul edilir.

Bazen gestasyonel diyabeti kontrol etmek için bir takip glikoz tolerans testi yapılır. Bu testte kadından çok yüksek dozda şekerli bir solüsyon içmesi istenir ve üç saat boyunca her saat başı kan şekerine bakılır. En az iki anormal ölçüme sahip olmak gestasyonel diyabet olarak kabul edilir.

Gebelikte diyabet yönetimi

Sağlıklı bir gebelik için hem gestasyonel hem de önceden var olan diyabetin uygun şekilde kontrol edilmesi gerekir. Önceden diyabeti olan kadınlar, hamilelik planlamadan önce iyi kontrol edilmiş bir kan şekeri düzeyine sahip olmalıdır.

Diyabetli hamile kadınlar, yüksek besin ve yüksek lifli bir diyet tüketmeli ve yüksek şekerli ve yüksek yağlı diyetten kaçınmalıdır. Düzenli fiziksel aktivite, hamilelik sırasında alınması gereken bir diğer önemli önlemdir. Egzersiz, kan şekeri düzeylerini düşürmeye ve hamilelik sırasında kilo alımını korumaya yardımcı olur. Doktorlar genellikle yürüyüş, bisiklete binme ve yüzme dahil olmak üzere 30 dakikalık orta düzeyde egzersiz yapılmasını önerir.

Diyabetli hamile kadınların kan şekeri düzeylerini düzenli olarak izlemeleri önerilir. Açlık kan şekeri düzeylerinin ve yemek sonrası kan şekeri düzeylerinin günlük olarak ölçülmesi şiddetle tavsiye edilir.

Hamilelik sırasında diyabetin yaklaşık %30’u diyet ve egzersizle kontrol edilmez. Bu durumlarda, kan şekeri seviyeleri insülin enjeksiyonları ile yönetilmelidir. Bazı doktorlar oral diyabetik ilaçlar önerebilir. Bununla birlikte, bu ilaçların hamilelik sırasında kullanımının güvenli olup olmadığı ve kan şekeri düzeylerini enjekte edilebilir insülin kadar etkili bir şekilde kontrol edip edemeyeceği açık değildir.

Bir diğer önemli şey de bebeğin büyümesini ve gelişimini sık ultrason ve diğer ilgili testler yoluyla yakından izlemektir. Ekstra büyük bir bebek veya preeklampsi durumunda, doktorlar doğum tarihinden önce doğumun başlatılmasını önerebilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir