Karpuz, Kilo Vermeye Yardımcı Olabilir Mi?

Kilo vermek için sık sık karpuz tüketilmesi tavsiye edilir. Ancak karpuzun kilo vermede, içeriğinin çok fazla oranda su olmasının dışında, ne kadar etkilidir? Karpuz kilo vermeye gerçekten yardımcı olur mu? Karpuzun diğer sağlık yararları nelerdir?

Haber Merkezi / Karpuz, cucurbitaceae familyasına aittir. Bu, neden içeriğinin daha fazla suya sahip olduğunu açıklar. Ancak kilo vermedeki rolünü anlamak için karpuzun besin bileşenlerine bir göz atmalıyız:

Karpuzun yüzde 91’i sudur. 100 gram karpuz 30 kalori, 0.6 gram protein, 7.6 gram karbonhidrat, 6.2 gram şeker ve 0.4 gram lif içerir.

Bu tatlı meyve herkesin favorisidir, ancak birçok insan onu günlük olarak tüketmeye şüpheyle yaklaşır. Bunun nedeni, karpuzun glisemik indeksinin 72 olmasıdır, bu oran çok daha yüksektir ve normalde şeker hastaları için tavsiye edilmez. Bununla birlikte, birkaç araştırmaya göre, karbonhidrat oranı nispeten daha az olduğu için ölçülü olarak tüketilmelidir.

Karpuz, ayrıca, sitrülin ve likopen bitki bileşikleri ile birlikte C vitamini, potasyum, bakır, B5 vitamini ve A vitamini içerir. Karpuzun kırmızı sulu bölümünü kaplayan beyazımsı kısım, esansiyel amino asit arginine dönüştürülen sitrülindir. Arginin, akciğerlerin, böbreklerin, karaciğerin ve üreme sisteminin normal çalışması için önemlidir.

Bir gıdanın kilo kaybı için düşünülmeden önce bakılması gereken iki önemli parametresi vardır: Kalori ve lif.

100 gram karpuz sadece 30 kalori içermektedir. Ayrıca lif miktarı daha azdır. 100 gram karpuz sadece 0.4 gram lif içerir. Kilo kaybı için beslenmenize karpuz eklemek istiyorsanız, iyi bir lif kaynağı da eklemelisiniz.

Ayrıca, tüm bu sitrülinler yağ yakmaya da yardımcı olabilir. Tüm bunlara rağmen, yüzde 91 su bileşimi olan karpuz, kilo kaybı için ideal bir meyvedir.

Bir araştırma sonucunda yayınlanan rapora göre, karpuz, kalp sağlığına faydalı olduğu bilinen birkaç besin içerir. Biri, kolesterol seviyesini ve kan basıncını iyileştirmeye yardımcı olan bir antioksidan olan likopen. Diğeri, nitrik oksit seviyesini artıran bir amino asit olan sitrülin.

Çok fazla karpuz tüketmek vücudunuzdaki yağ yakımını kesinlikle hızlandırmaz, bunun yerine başka komplikasyonları tetikleyebilir. Karpuzun yüzde 91’i sudan oluştuğu için aşırı tüketmek su zehirlenmesine neden olabilir. Ayrıca karaciğer iltihabına, glikoz seviyesinde artışa, sindirim sorunlarına ve kardiyovasküler sorunlara yol açabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir