İsrail Savunma Bakanı Gallant: Gazze Kent Merkezine Girdik

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının başlattığı Filistin – İsrail savaşında bir ay geride kalırken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, “İsrail ordusunun kuzey ve güneyden taarruza geçtiğini, kara, hava ve deniz kuvvetlerinin tam koordinasyonu içinde Gazze merkezine ulaştığını” söyledi.

Haber Merkezi / İsrail Savunma Bakanı Gallant, “İsrail silahlı kuvvetleri yürüyerek, zırhlı araçlar ve tanklarla, askeri mühendislerle birlikte ilerliyor ve tek bir hedefleri var: Gazze’deki Hamas teröristleri, altyapıları, komutanları, sığınakları, iletişim odaları” diye konuştu.

Kentin altında kilometreler uzunluğunda tüneller bulunduğunu ve bu tünellerin okulların ve hastanelerin altından geçtiğini belirten Yoav Gallant, “Gazze şimdiye kadar insan eliyle inşa edilmiş en büyük terör üssüdür” dedi.

Yoav Gallant, savaş bittiğinde Gazze’yi kimin yöneteceği şeklinde bir soruya ise “Size Gazze’yi kimin yönetmeyeceğini söyleyebilirim. Yöneten Hamas olmayacak ve İsrail de olmayacak. Bunun dışında her şey mümkün” yanıtını verdi.

İsrail Savunma Bakanı Gallant, Gazze halkına, kendi güvenlikleri için güneye gitmeleri çağrısını da yineledi. İsrail harekâtın başlarında bu çağrıyı yapmasına rağmen sivillerin kaçtığı güney bölgelerini de bombalaması nedeniyle tepkilere neden olmuştu.

İsrail ordusunun Gazze kent merkezine girdiğini duyurmasının ardından günlük basın toplantısında soruları yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, Gazze Şeridi’nin uzun vadede İsrail işgali altında kalmasına karşı olduklarını söyledi.

Patel ABD’nin, Filistinlilerin Gazze dışında bir yere yerleştirilmelerini de desteklemeyeceklerini belirtti: Bizim görüşümüz Filistinlilerin bütün bu karar alma süreçlerinin merkezinde olması. Gazze Filistin toprağıdır, Filistin toprağı kalacaktır.

“Gazze’de ateşkes olmayacak”

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Gazze’de askeri operasyonlarına “taktik kısa aralar” verebileceklerini ancak Gazze’de ateşkes olmayacağını söyledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABC News televizyon kanalına yaptığı açıklamada,  “Rehineler bırakılmadan Gazze’de ateşkes, genel bir ateşkes olmayacak. Taktik kısa aralar vermeyle ilgili olaraksa, diyelim bir saat orada bir saat burada, bunlar daha önce de oldu. Sanıyorum insani yardımların girişine ya da rehinelerimizin, münferit rehinelerimizin ayrılmasına izin vermek için şartları gözden geçireceğiz. Ama genel bir ateşkes olacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

Benyamin Netanyahu ateşkesin “savaş seferberliğine”, “rehinelerin geri alınması için gösterilen çabalara” köstek olacağını belirtti. Çatışmalar sona erdiğinde İsrail’in Gazze’de “belirsiz bir süreliğine” “güvenlik sorumluluğunu üstleneceğini” söyleyen Netanyahu “Çünkü bu güvenlik sorumluluğuna sahip olmadığımızda ne olduğunu gördük” diye konuştu.

Can kaybı 10 bin 328’e yükseldi

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı yetkilileri, İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 10 bin 328’e yükseldiğini duyurdu. Açıklamada şu ana kadar ölenler arasında 4 bin 237 çocuk ile 2 bin 741 kadının bulunduğu ve yaklaşık 26 bin kişinin de yaralandığı bildirildi.

DSÖ’den Gazze’de insani ateşkes çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, tüm tarafları Gazze’de insani bir ateşkesi kabul etmeye ve “kalıcı barış için çalışmaya” çağırdı.

Ghebreyesus sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Gazze’de bir aydır devam eden “yoğun bombardıman” sırasında 4.000’den fazlası çocuk olmak üzere 10.000 kişinin öldüğünü söyledi.

“Bu insanlık felaketi daha ne kadar sürecek?” diye soran Ghebreyesus, insani ateşkes ve Gazze’de tutulan rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısını yineledi ve ekledi: Tarih hepimizi bu trajediyi sona erdirmek için yaptıklarımızla yargılayacak.

6 Kasım’da, aralarında DSÖ direktörünün de bulunduğu birçok Birleşmiş Milletler organının başkanı Gazze’de derhal insani ateşkes sağlanması için ortak bir çağrıda bulundu. “Artık yeter. Buna artık bir son verilmeli” denilen çağrı şöyle devam etti: Bütün bir nüfus kuşatma ve saldırı altında, hayatta kalmak için gerekli olan temel ihtiyaçlara erişimi engelleniyor, evleri, sığınakları, hastaneleri ve ibadet yerleri bombalanıyor. Bu kabul edilemez.

“Gazze çocuk mezarlığına döndü”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze Şeridi’ndeki durumu “insanlık krizi” diye nitelendirerek “Gazze çocuk mezarlığına dönüşüyor. Her gün yüzlerce çocuğun öldüğü ya da yaralandığı haberleri geliyor” dedi.

Hamas’ı rehin alarak Gazze’ye kaçırdığı kişilerin de derhal serbest bırakılması çağrısı yapan BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail ile Hamas arasında acilen bir insanî ateşkesin gerekliliğine dikkat çekti.

Antonio Guterres, “İsrail ordusunun kara operasyonları ve devam eden bombardımanlarda siviller, hastaneler, mülteci kampları, camiler, kiliseler ve BM kuruluşları vuruluyor. Çadırlar dahil. Kimse güvende değil” diyerek Hamas ve diğer milis güçlerin de sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını ve İsrail’e yönelik saldırıları sürdürdüğünü vurguladı.

Savaş öncesinde günde insani yardım taşıyan 500 kamyonun Gazze Şeridi’ne giriş yaptığını, bu sayının son iki haftada toplam 400’e gerilediğini belirten Guterres, özellikle hastaneleri açık tutmak için gerekli yakıtın bölgeden içeri sokulamadığını kaydetti.

BM Genel Sekreteri, artan antisemitizm ve Müslüman düşmanlığından da derin endişe duyduğunu belirterek çatışmaların yayılması tehlikesine karşı uyardı. Guterres, “Lübnan’dan Suriye’ye, Irak’a, Yemen’e… Halihazırda gerilimin tırmandığı bir sarmalla karşı karşıyayız. Bu tansiyon durmak zorunda” dedi, itidalin ve diplomatik çabaların galip gelmesi gerektiğini söyledi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir