Gazze’de İsrail Saldırılarında Can Kaybı 20 Bin 915’e Yükseldi

Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan Filistin – İsrail savaşının 82. gününde, Gazze’de İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bin 915’e yükselirken, 55 bine yakın kişinin de yaralandığı duyuruldu.

Haber Merkezi / Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında son 24 saatte en az 241 kişinin hayatını kaybettiğini, 382 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, düzenlediği basın toplantısında, savaşın daha aylar süreceğini söyledi. Korgeneral Halevi, “Terörist bir örgütü ortadan kaldırmanın kestirme yolu yok. Kararlı ve inatçı olmak dışında bir yol, bir sihirli formül bulunmuyor” dedi.

Halevi ayrıca İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyindeki Hamas taburlarını dağıtma hedefini gerçekleştirmeye yakın olduğunu da söyledi.

İsrail ordusu ayrıca Gazze’nin diğer bölgelerine de saldırılarını artırdı. Filistin Sağlık Bakanlığı, günün erken saatlerinde Batı Şeria’nın kuzeyindeki Nur Şems Mülteci Kampı’na düzenlenen operasyonda altı kişinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin de yaralandığını duyurdu.

Filistin Yönetimi tarafından yapılan sayıma göre, İsrail ile Hamas arasında Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’de başlayan savaştan bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da 300’den fazla Filistinli askerler ve bazı durumlarda da İsrailli yerleşimciler tarafından öldürüldü.

Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre ayrıca İsrail savaş uçakları Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde bir evi bombaladı. En az 2 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Nüfusun yüzde 85’inin yerinden edildiği Gazze’ye “geniş çaplı” insani yardım ulaştırılmasını talep eden Güvenlik Konseyi kararının kabul edilmesinden dört gün sonra Birleşmiş Milletler, bu misyonu koordine etmek üzere görevden ayrılan Hollandalı Bakan Sigrid Kaag’ı atadı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından yapılan duyuru, Güvenlik Konseyi’nin Cuma günü Gazze için süratle üst düzey bir insani yardım ve yeniden inşa koordinatörü atamasını talep eden bir kararı kabul etmesinin ardından geldi. Gazze’de 2 milyondan fazla sivil gıda, su ve ilaca muhtaç durumda.

Guterres, akıcı bir şekilde Arapça ve beş farklı dil konuşabilen Kaag’ın yeni görevine “diplomasi alanında olduğu kadar siyasi, insani yardım ve kalkınma konularında da zengin bir deneyim getirdiğini” söyledi. Kaag’ın 8 Ocak’ta göreve başlaması bekleniyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir