Esrarı Yasallaştıran İlk Avrupa Birliği Ülkesi ‘Malta’ Oldu

Malta, esrarın kişisel amaçlarla yetiştirilmesi ve kullanılmasını yasallaştıran ilk Avrupa Birliği (AB) ülkesi oldu. Malta Parlamentosu’nda Salı akşamı oylanan yasa, 27’ye karşı 36 oyla kabul edildi. Yetişkinlerin evlerinde en fazla dört bitki yetiştirmesi, üzerlerinde de en fazla yedi gram esrar taşımasına izin verilecek.

Fakat esrarın kamusal alanda veya çocukların önünde içilmesi yasa dışı olacak. Yasa uyarınca 7-28 gram arası esrar taşıyanlara 100 Euro’ya, kamusal alanda içenlere 235 Euro’ya, çocukların önünde içenlere ise 500 Euro’ya kadar ceza verilebilecek. Bitki tohumlarının dağıtılması ve esrar satışı için de yeni kurumlar kurulacak.

Muhalefet karşı çıktı

BBC Türkçe’nin haberine göre, Eşitlik Bakanı Owen Bonnici, bunun az miktarda esrar içen kişilerin yasal suçlamalarla karşılaşmasının önüne geçilmesi için tarihi bir an olduğunu söyledi ve yasa dışı uyuşturucu ticaretinin azalacağını belirtti.

Muhalefetteki Milliyetçi Parti ise yasa aleyhinde oy kullandı. Yasa teklifi ilk olarak gündeme geldiğinde destek veren Milliyetçi Parti’nin lideri Bernard Grech, Ekim ayındaki konuşmasında ise bunun yasa dışı uyuşturucu pazarını güçlendireceğini savundu. Bazı muhalifler de Malta Cumhurbaşkanı George Vella’nın yasayı imzalamaması çağrısında bulundu.

Dünya esrara ne diyor?

Geçen yıl Birleşmiş Milletler (BM) de esrara yönelik tutumunu değiştirerek, bunun tedavi amaçlı kullanımlarının incelenmesi gerektiğini belirtmişti. BM Uyuşturucu Maddeler Komisyonu da Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tavsiyesi üzerine 2020 tarihli kararıyla kenevir ve türevlerinin en tehlikeli uyuşturucular kategorisinden çıkartılmasına karar verdi.

Esrarın serbestçe içilmesiyle meşhur olan Hollanda’da ise esrar teknik olarak hala yasa dışı. Fakat ülkede bu yasağın çiğnenmesine tolerans gösterilmesini düzenleyen başka hukuki düzenlemeler var.

İtalya’da bu konuyla ilgili önümüzdeki yıl bir referandum yapılacak. Almanya, Lüksemburg ve İsviçre’nin de Malta’dakine benzer planları bulunuyor.

Esrarın yasal ya da kısmen yasal sayıldığı diğer ülkeler şöyle:

  • Uruguay: Uruguay, esrar üretiminden satışına ve tüketimine uzanan zinciri tamamen yasallaştıran ilk ülke olmuştu. Yasa ile, marijuana satın almak ya da yetiştirmek isteyen kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması ve resmi mercilere başvuru yapması şartı koşuluyor.
  • Çekya: Kişisel kullanım için 15 grama kadar taşımak ve 2013’ten itibaren tıbbi vakalarda kullanılması yasal.
  • Ekvador: Kişisel kullanım için 15 grama kadar taşımak yasal.
  • Jamaika: Kullanmak (25 Şubat 2015) itibariyle serbest bırakıldı.
  • Kolombiya: Kişisel kullanım için 22 grama kadar taşımak yasal fakat satışı yasa dışı.
  • Kuzey Kore: Kuzey Kore’de marijuana kullanmak, satmak, yetiştirmek ve nakletmek üzerinde bir yasak bulunmuyor.
  • Peru: Kişisel kullanım için 8 grama kadar taşımak yasal.
  • Kanada: Kanada’da, esrarın keyif amaçlı kullanılması, 2018 yılında, Senato’da 29 oya karşı 52 oyla yasallaştırılmıştır. Yasa, esrarın ne şekilde yetiştirileceğini, dağıtılacağını ve satılacağını düzenliyor. Kullanıcıların kamusal alanlarda esrar içip içemeyeceğine eyalet yönetimleri karar verecek.
  • ABD’de üç eyalette: ABD’nin California, Nevada ve Massachusetts eyaletleri 2016’da keyif için esrar kullanılmasının yasallaştırılması yönünde karar verdi.

Esrar nasıl yasadışı hale geldi?

Her devletin kendi yönetmeliği olmasıyla birlikte esrar/marijuana kullanımının uluslararası düzeyde kontrol altına alınması 1915 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, Çin, Honduras ve Norveç arasında imzalanan Uluslararası Afyon Sözleşmesi ile başladı. 1919 yılında Versay Anlaşmasına dahil edilen düzenleme ile birlikte uluslararası alanda yürürlüğe girmiş oldu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir