Erkekte meme büyümesi (jinekomasti) nedir? Detaylar

Tıp dilinde “ jinekomasti ” olarak adlandırılan Erkekte Meme Büyümesi, erkeklerin meme dokusunun aşırı derecede büyümesi durumudur. Gögüsteki meme dokusu, kadınlık hormonu östrojenin fazlalığına ya da erkeklik hormonu testesteronun eksikliğine bağlı olarak büyür.

Bebeklerde, ergenlik çağındaki erkeklerde ve yaşlı erkeklerde görülebilir. Bazı erkek çocukları veya ergen erkeklerde meme bölgesinde normalden fazla yağ toplanması oluşabilir, bu duruma pseudojinekomasti (yalancı jinekomasti) denir.

Nedenleri;

Jinekomastinin birçok nedeni olabilir. Bazı hastalıklar , örneğin siroz gibi ağır karaciğer bozuklukları, bazı ilaçlar , örneğin bir zamanlar çok kullanılan bir mide ilacı (cimetidin) jinekomasti yapabilir. Ancak jinekomasti vakalarının büyük çoğunda hiçbir sebep bulunmamaktadır. Yani bu hastalık büyük bir oranda hiçbir sebep olmadan kendiliğinden ortaya çıkar.

Vücut geliştirme sporcularının büyük bir kısmında da jinekomasti görülüyor. Bunun sebebi uyarıcı olarak kullandıkları yüksek miktarda erkeklik hormonu. Erkeklik hormonu vücutta kullanıldıktan sonra yok edilirken ortaya kadınlık hormonuna benzeyen bir ara madde çıkıyor ve bu da yüksek miktarlarda olunca göğüslerin büyümesine neden oluyor.

Testis, karaciğer ve hipofiz bezinin bazı kanser türleri, karaciğer ve böbrek yetmezliği, hormonal bozukluklar, bazı genetik hastalıklar, alkol kullanımı, bazı ilaçlarda jinekomasti problemine yol açabilir.

Belirtileri;

İşaretler, memelerin etrafındaki az miktarda ekstra dokudan daha belirgin göğüslere kadar değişir. Bir veya her iki memeyi de etkileyebilir. Bazen, meme dokusu ihale veya ağrılı olabilir, ancak bu her zaman böyle değildir.

Tedavisi;

Jinekomasti tedavisi her zaman gerekli değildir, çünkü ergenlik döneminde ortaya çıkan geçici jinekomasti genellikle üç yıl içinde tedavi olmaksızın kendi başına gider. Eğer ilaçlar jinekomastiye neden oluyorsa, ilacı kesmek jinekomastiyi azaltmada etkili olabilir. Altta yatan tıbbi durumların tedavisi de önemlidir.

Ancak, meme dokusu büyümesi konusunda endişeleniyorsanız bir hekime başvurabilirsiniz. Doktor tedaviye ihtiyacınız olduğunu düşünürse, şunları önerebilir:

  • Hormon dengesizliğini ayarlayan ilaç: İlaçlar jinekomastinin erken evrelerinde kullanıldığında etkilidir, çünkü genişlemiş meme dokusu genellikle yaklaşık 12 ay sonra ortaya çıkar.
  • Testosteron replasmanı; Bu terapi, düşük testosteron seviyeleri olan yaşlı erkeklerde etkili olmuştur, ancak erkek hormonunun normal seviyelerine sahip erkeklerde etkili olduğu kanıtlanmamıştır
  • SERM’ler: Selektif östrojen reseptör modülatörleri (SERM) tamoksifen (Soltamox) ve raloksifen (Evista), problemi tamamen ortadan kaldıramasa da, meme dokusunun miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Bu ilaçlar genellikle şiddetli veya ağrılı jinekomasti için kullanılır

Fazla meme dokusunu çıkarmak için ameliyat: İlaçların skar dokusunun azaltılmasında etkili olma ihtimali olmadığından ameliyat tek olası tedavidir. Rahatsızlığı en aza indirmede ve / veya fiziksel görünümü iyileştirmede yardımcı olacak çeşitli göğüs sıkıştırma giysileri ve yelekleri mevcuttur.

Jinekomasti meme kanseri riskini artırır mı?

Herhangi bir genetik hastalığı olmayan bireylerde jinekomasti meme kanseri riskini kesinlikle arttırmaz.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir