DSÖ, Maymun Çiçeği Salgınını ‘Küresel Acil Durum’ İlan Etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) maymun çiçeği vakalarının Avrupa ve ABD’de artmasının ardından acil durum komitesini topladı. DSÖ, maymun çiçeği salgınını ‘küresel acil durum’ ilan etti.

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, kararı açıkladığı basın toplantısında şu ana dek 75 ülkede 16 binden fazla vaka raporlandığını söyledi. Tedros, salgın nedeniyle beş kişinin yaşamını yitirdiğini de söyledi.

“Hastalık dünyada hızla yayılıyor”

Tedros, komitenin ‘küresel acil durum’ kararını oybirliğiyle almadığını da açıkladı. Acil durum ilanı, DSÖ’nün maymun çiçeği konusundaki ikinci acil durum komitesi toplantısının ardından geldi. İlk toplantıda komitenin çoğunluğu, bu yönde bir karar alınmasına gerek duymadı.

Hastalığın dünya çapında hızla yayıldığını söyleyen Tedros, DSÖ’nün değerlendirmesine göre küresel olarak maymun çiçeği riskinin orta seviyede olduğunu ancak Avrupa bölgesinde riskin yüksek olduğunu belirtti.

Kurum şu an maymun çiçeği salgınından başka koronavirüs pandemisini ve çiçek hastalığını ortadan kaldırma girişimlerini ‘küresel acil durum’ olarak sınıflandırıyor.

“Küresel Acil Durum” DSÖ’nün ilan edebileceği en yüksek alarm seviyesi.

Maymun çiçeği hastalığı nedir?

Maymun çiçeği, 1980’li yıllarda tamamen ortadan kalkan çiçek hastalığının bir çeşit akraba virüsü.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’ne (CDC) göre, hastalık 1958’de maymun kolonilerinde keşfedildi. İnsana bulaşan ilk vaka 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (DRC) rapor edildi.

O tarihten bu yana Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Fildişi Sahili, Liberya, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti, Sierra Leone ve Güney Sudan’ın da içinde bulunduğu 11 Afrika ülkesinde bu virüs görüldü.

Belirtileri ne?

Ateş, döküntü, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrıları, halsizlik ve şişmiş lenf düğümleri, maymun çiçeği ile ilişkili en yaygın belirtiler.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, maymun çiçeği olan hastalarda ateşin başlamasından sonraki 1 ila 3 gün içinde deri döküntüleri görülüyor. Döküntüler daha çok yüzde yoğunlaşırken, yüze ilave olarak, avuç içi ve ayak tabanları, ağız mukozasını, cinsel organları da etkiliyor.

Maymun çiçeğinin kuluçka süresi genellikle 6 ila 13 gün olarak bilinse de DSÖ’ye göre bu süre 5 ila 21 gün arasında değişebiliyor.

Tedavisi var mı?

DSÖ’ye göre, şu anda maymun çiçeği için önerilen özel bir tedavi yok.

Çiçek hastalığına karşı aşılamanın hastalığı önlemede yaklaşık yüzde 85 oranında etkili olduğu ileri sürüldü.

2003 yılında ABD’de yaşanan yayılmada, 47 kişi hayatını kaybetmişti.

Maymun çiçeği virüsü taşıyan kişilerin çoğu hastalığı hafif atlatsa bile DSÖ’ye göre, bu virüsten ölüm oranı yüzde 11 civarında. Çocuklar ve gençlerde ölüm oranı daha fazla olabiliyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir