Diyet Yaptığımızda Vücudumuza Ne Olur?

Vücut, sağlıklı beslenme değişikliklerine yapılır yapılmaz tepki vermeye başlar. Bu avantajlı olabilir, çünkü bir diyet sonunda, obezite, diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltabilir ve aynı zamanda kişinin genel sağlığını iyileştirebilir.

Haber Merkezi / Karbonhidrat yemek kan şekeri seviyesini artırır, ancak bu artışın boyutu bir besinin glisemik indeksine bağlıdır. Glisemik indeks, bir gıdanın kan şekeri seviyeleri üzerindeki etkisini belirleyen, 1’den 100’e kadar bir puana dayanan bir sıralama sistemidir.

Glisemik indeksi yüksek besinler hızla parçalanarak kan şekerinde keskin artışlara ve ardından keskin düşüşlere neden olur. Kan şekeri seviyesindeki keskin dalgalanmalar diyabet , obezite ve kalp hastalığı riskini artırabilir. Alkolsüz içecekler, şekerlemeler ve beyaz ekmek gibi glisemik indeksi yüksek gıdalardan uzak durmak bu riskleri azaltabilir.

Düşük glisemik indeksli yiyecekleri tercih ederek kan şekeri seviyesinin sabit kalmasını sağlamak, vücudun enerji seviyelerini korur. Kan şekerindeki ani yükselme ve ardından gelen ani düşüş önlenir ve enerji seviyeleri korunur. Sabit bir kan şekeri seviyesi de faydalı olabilir, çünkü ani bir artıştan sonra görülen düşük kan şekeri, konsantre olma ve öğrenme yeteneğini bozabilir.

Kahve ve kortizol

Kahveyi kesmek vücuttaki “stres hormonu” kortizol seviyesini azaltabilir. Yüksek bir kortizol seviyesi, bir kişinin baskıyı yönetme yeteneğini azaltabilir ve ayrıca bağışıklık sistemine zarar verebilir. Kafein, hormonun bu olumsuz etkilerini artırır ve kahve alımını azaltmak, kortizolün olumsuz etkilerini hemen sınırlamaya yardımcı olabilir.

Şiddetli kalori kısıtlaması

Sever kalori kısıtlaması, vücudun etkili bir şekilde yağ yakmasını engellediği için kilo vermeye yardımcı olmaktan çok engeller. Vücut, açlıktan ölmek üzereymiş gibi, bir savunma mekanizması gibi davranır ve sahip olduğu enerjiyi kullanmada oldukça verimli hale gelir. Herhangi bir yağ deposunu korumaya başlar ve bunun yerine kas ve yağsız dokudan enerji elde eder. Bu, kas kaybına ve dolayısıyla daha düşük bir metabolizmaya neden olur, böylece daha az kaloriye ihtiyaç duyulur. Bu düşük metabolizma, sırayla, kilo kaybını yavaşlatır.

Metabolik hız, kas kütlesinin derecesinden etkilenir – daha fazla kas kütlesi olanlarda metabolik hız daha yüksektir. Kas, yağdan çok daha fazla kalori yakar ve bu nedenle kas kaybetmek metabolizma hızını ve yakılan kalori miktarını azaltır.

İnsanların özellikle diyet yaparken sağlıklı bir metabolizma hızını korumaları önemlidir ve bu onların hem diyet yapmalarını hem de mantıklı egzersiz yapmalarını gerektirir. Güç arttırıcı egzersizler özellikle kas kütlesini arttırmada etkilidir. Bir kişinin geliştirdiği her ek kilo kas için, vücut her gün yaklaşık 50 kalori daha yakar.

Metabolik hızda sağlıksız bir düşüşü önlemek için uzmanlar genellikle kalori alımının asla günde 1.000 ila 1.200 kaloriden daha azıyla sınırlandırılmamasını önerir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir