Diyabet İçin Düşük Şekerli Gıdalar

Bir diyabet (şeker hastalığı) hastası için kan şekeri seviyelerini kontrol etmek önemlidir ve bunu yapmanın en kolay yollarından biri de beslenme değişiklikleridir. Öncelikle insülin enjeksiyonları veya yaşam tarzı değişiklikleri yoluyla diyabet yönetimi hayati önem taşır. 

Haber Merkezi / Bu yaklaşımlar, ciddi sonuç riskini azaltarak glikoz seviyelerinin kontrolünü yeniden kurmayı amaçlar. Bunu başarmanın olası bir yolu, hem kilo kaybına hem de başarılı kan şekeri metabolizmasına yardımcı olan daha az şeker tüketmektir.

Birçok şeker türü meyveler, sebzeler ve süt gibi gıdalarda doğal olarak bulunur. Bu şekerler normal bir beslenmede çok önemlidir ve birçok önemli biyolojik sürece yardımcı olur.

Diyabetle mücadele için kesilmesi gereken, gıda ürünlerinde bulunan ve genellikle üreticiler tarafından farklı bir adla ürünlere eklenen “serbest” şekerlerdir. Gıda etiketleri, eklenen şekerlerin varlığını belirtmek için genellikle şu kelimeleri kullanır: glikoz, sakaroz, maltoz, melas, bal, pekmez ve şuruplar.

Bireylerin bu şekerleri çok fazla almamalarını sağlamak için çok sayıda yönerge bulunmaktadır. Genel olarak, günlük enerji alımının %5’ini geçmemeleri gerektiğini şart koşarlar.

Hangi yiyecekler çok fazla ek şeker içerir?

“Serbest şeker” diyete katkıda bulunan ana unsurlar, tatlılar, çikolata ve gazlı içecekler gibi yiyeceklerdir. Örneğin kola, 330 ml’lik tek bir kutuda 9 küp şeker içerir. Bu nedenle, şeker tüketimini en aza indirmenin olası bir yolu, şeker içermeyen diyet kola ile değiştirmek olabilir. Ancak bu şekerler hazır yemeklerde, çeşitli soslarda, alkolde ve daha pek çok beklenmedik maddede de bulunur.

Şeker alımını azaltmak için kurallar

Şeker alımını azaltmanın çeşitli yolları vardır; örneğin marmelatlar, sürülebilir çikolatalar ve ballar gibi aşırı şekerli seçenekler yerine tost ekmeğine şekeri azaltılmış reçel uygulayarak. Buzlanma veya bal içeren alternatifler yerine çok daha az şeker içeren tam tahıllı tahılları seçmek de faydalı olabilir.

Diyetinizdeki şeker miktarını azaltmanın diğer yolları arasında tam yağlı süt yerine yarım yağlı süt ve meyve suları yerine meyve yer alır. Sadece kahvaltıda şeker alımı önemli ölçüde azaltılabilir.

Şekerin tüketilmesinin ana yollarından biri atıştırmadır, ancak kereviz, salatalık, havuç ve diğer sebzeler gibi alternatif atıştırma seçenekleri sunarak bununla mücadele edilebilir. Kuruyemişler de iyi bir seçimdir, ancak kalorileri yüksektir, bu nedenle yüksek miktarlarda tüketilemezler. Tzatziki, humus ve diğer dip soslar da yaygın atıştırmalıklara iyi alternatiflerdir.

“Serbest şeker” alımını azaltmanın diğer genel yolları;

  • Alkol alımını azaltmak
  • Artan sebze ve meyve alımı (günde en az beş)
  • Aşırı işlenmiş etten kaçınmak
  • Çikolata ve tatlılar gibi yüksek şekerli atıştırmalıklardan kaçınmak ve bunları fındık ve sebzelerle değiştirmek
  • Fasulye ve yumurta yemek (temel protein kaynakları)
  • Artan lif alımı
  • Besin etiketlerini kontrol edin, ürünlerin ilave şeker bakımından düşük olduğundan emin olun

Düşük şekerli yiyeceklere örnekler

Sağlıklı gıda seçeneklerine daha fazla örnek, doğal olarak düşük şekerli gıdaları içerir, örneğin;

  • Sebzeler: Havuç, soğan, mantar, kuşkonmaz, kereviz, brokoli
  • Tahıllar: Kahverengi pirinç, kraker, kinoa, yulaf

Ayrıca, bazı yiyecekler tamamen şekersizdir. Bunlar şunları içerir:

  • Proteinler: Deniz ürünleri, sığır eti, tavuk, mercimek, fasulye, soya fasulyesi
  • Yağlar: Tereyağı, fındık, tohumlar

Şeker içeren ancak düşük miktarlarda yararlı olabilecek bazı yiyecekler de vardır:

  • Süt ürünleri: Yunan yoğurdu, az yağlı peynir
  • Meyve: Zeytin, kavun, ravent, ahududu

Tüketilen ilave şeker miktarını azaltarak diyabetik semptomlar yönetilebilir ve azaltılabilir. İnsülin enjeksiyonları gibi ilaçların yanı sıra bu, nöropati, göz problemleri ve kalp yetmezliği gibi hayatı tehdit eden ciddi komplikasyon riskini başarılı bir şekilde azaltmak için yeterli olabilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir