B Hücreli Lenfoma Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

B hücreli lenfoma, bağışıklık sisteminizi etkileyen bir kanser grubunu ifade eder. B hücreli lenfositler, bağışıklık sistemindeki enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan antikorları üretir.

Haber Merkezi / B hücreli lenfomayı tedavi etmenin birçok yolu vardır ve araştırmacılar daha etkili tedaviler buldukça hayatta kalma oranları artmaya devam etmektedir.

B hücreli lenfoma nedir?

B hücreli lenfoma, lenfosit adı verilen beyaz B hücresinde başlayan bir kanser türüdür. B hücreli lenfositler, bağışıklık sistemindeki enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan antikorları üretir. Genellikle lenf düğümlerinde veya dalak gibi diğer lenfoid dokularda bulunurlar.

B hücreli lenfomada, bazı lenfositler artık sağlıklı değildir ve enfeksiyonla savaşmaz. Bunun yerine kontrolden çıkarak normal hücreleri dışlarlar ve lenf bezlerinin büyümesine neden olurlar. Hastalık ilerledikçe kemik iliği, merkezi sinir sistemi, karaciğer, dalak ve üreme organlarına yayılabilir.

B hücreli lenfoma nedenleri

B hücreli lenfoma, bir lenfositin genetik kodunu değiştiren bir şey olduğunda gelişir. Bu değişiklikler lenfositin enfeksiyonla savaşmasını imkansız hale getirir. Bunun yerine, sadece bölünür ve büyür.

B hücreli lenfomalı çoğu çocuk ve genç erişkinde nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, DNA onarım kusurları veya bağışıklık eksiklikleri olan veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanan kişiler, bu tür kanser geliştirme açısından daha yüksek risk altındadır.

B hücreli lenfoma belirtileri

B hücreli lenfoma belirtileri, vücudun hangi kısmının hastalıktan etkilendiğine, ne kadar hızlı büyüdüğüne ve teşhis anında ne kadar uzağa yayıldığına bağlı olabilir.

Yaygın belirti, boyun, koltuk altı veya kasıktaki lenf düğümlerinin ağrısız şişmesidir. Diğer belirtiler şunları içerir:

  • Bir kitle veya genişlemiş karaciğer veya dalak nedeniyle şişmiş bir karın
  • Tükenmişlik
  • Öksürük veya nefes almada zorluk
  • Kilo kaybı
  • Ateş

B hücreli lenfoma teşhisi

B hücreli lenfoma teşhisinde ilk adım, fizik muayene ve kan tahlili ve ardından görüntüleme testleri yapmaktır. Görüntüleme testleri:

  • Göğüste genişlemiş lenf düğümleri olup olmadığını görmek için göğüs röntgeni
  • Göğüs ve karın bölgesindeki lenfomayı kontrol etmek için bilgisayarlı tomografi (BT) taraması
  • Hastalığın karaciğere, kemiklere, kemik iliğine veya dalağa yayılıp yayılmadığını görmek için pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması

Doktorlar ayrıca kitle veya lenf düğümünden biyopsi alır ve dokuyu mikroskop altında inceler. Hastalığa özgü kanser hücrelerinin varlığına, tipine ve düzenine bakarlar.

Bazı hastalarda, B hücreli lenfomanın beyni ve omuriliği çevreleyen sıvıya yayılıp yayılmadığını belirlemek için spinal musluğu (lomber ponksiyon da denir) vardır.

B hücreli lenfoma tedavisi

B hücreli lenfoma için iyi tedaviler var. Seçilen tedavi(ler) kesin teşhise ve hastalığın yayılıp yayılmadığına bağlıdır.

B hücreli lenfoma için standart tedavi kemoterapidir. Hastalık vücudun bir bölgesinde yerleşmişse (lokalize), tedavi planı ameliyatı ve daha kısa, daha az yoğun bir kemoterapi kürünü içerebilir. Hastalık daha ilerlemişse, tedavi genellikle yüksek doz kemoterapi içerir. Bazı hastalar ayrıca radyasyon tedavisine ihtiyaç duyar.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir