Aarskog Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Aarskog sendromu, kısa boy ve yüz, uzuv ve genital anormallikler ile karakterize nadir görülen genetik bir durumdur. Bu durumun, bazı bilişsel bozukluk türleri de mevcut olabilir. Esas olarak erkekleri etkiler, ancak kadınlarda da daha hafif bir formu olabilir.

Haber Merkezi / Aarskog sendromunun tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, bir uzman ekibinin koordineli çabalarını gerektirebilir.

Aarskog sendromu nedir?

Aarskog sendromu, X kromozomuna bağlı genetik bir bozukluktur. Esas olarak erkekleri etkiler, ancak kadınlarda da daha hafif bir formu gelişebilir. Bu duruma “faciogenital displazi” (FGD1) adı verilen bir gendeki değişiklikler (mutasyonlar) neden olur.

Aarskog sendromun nedenleri

Aarskog sendromu genetik olarak heterojen bir durum olsa da, bozukluğun en iyi karakterize edilen formu, X’e bağlı bir özellik olarak kalıtılır ve FGD1 genindeki değişikliklerden (mutasyonlar) kaynaklanır. Aarskog sendromu öncelikle erkekleri etkiler.

Bununla birlikte, bir FGD1 gen mutasyonunun (heterozigotlar) tek bir kopyasını taşıyan kadınlar, bozuklukla ilişkili semptomların bazılarını sergileyebilir.

Aarskog sendromun belirtileri

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir