Babesiosis Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Babesiosis, babesia ailesine ait tek hücreli mikroorganizmaların (protozoa) neden olduğu nadir bir bulaşıcı hastalıktır. Babesiosis enfeksiyonu ateş, titreme, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve/veya kas ağrılarına (miyalji) neden olabilir.

Haber Merkezi / Babesiosis genellikle kendiliğinden düzelir ve çok az belirtiye neden olur veya hiç belirti vermez.

Babesiosis nedir?

Babesiosis, babesia ailesine ait tek hücreli mikroorganizmaların (protozoa) neden olduğu nadir bir bulaşıcı hastalıktır. Babesia protozoanın genellikle keneler (vektörler) tarafından taşındığı ve bulaştığı düşünülmektedir.

Babesiosis öncelikle hayvanlarda görülür; ancak nadir durumlarda insanlarda babesiosis enfeksiyonu oluşabilir. Belirli Babesia türlerinin insanlarda babesiosis enfeksiyonuna neden olduğu bilinmektedir.

Babesiosis belirtileri

Babesiosisli çoğu insan herhangi bir semptom göstermez (asemptomatik) veya sadece hafif semptomlar gösterir. Bununla birlikte, bazı durumlarda babesiosis ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu ciddi vakalar genellikle 50 yaşından büyük, bağışıklık sistemi zayıflamış veya dalakları alınmış kişilerde görülür.

Babesiosis ile ilişkili semptomlar genellikle parazite maruz kaldıktan yaklaşık bir ila dört hafta (kuluçka dönemi) sonra gelişir. Semptomlar vakadan vakaya büyük ölçüde değişir.

İlk semptomlar ateş, genel bir hastalık hissi (halsizlik), yorgunluk ve iştah kaybı olabilir. Ek erken belirtiler eklem ağrısı (artralji), kas ağrısı (miyalji), titreme, terleme ve baş ağrılarını içerir. Etkilenen bireyler ayrıca mide bulantısı, kusma ve/veya karın ağrısı gibi ek semptomlara sahip olabilir.

Babesiosis nedenleri

Babesiosis, babesia cinsinden tek hücreli mikroorganizmalardan (protozoa) kaynaklanır. Bu mikroorganizmalar, kırmızı kan hücrelerini (eritrositler) istila eden parazitlerdir.

100’den fazla babesia türü vardır. Babesia’nın insanlarda hastalığa neden olan (patojenik) iki türü babesia microti ve Bbabesia divergenstir. İlgili türler, belirli coğrafi konuma bağlı olarak değişir.

Babesiosis teşhisi

Babesiosis tanısı kapsamlı bir klinik değerlendirmeye, ayrıntılı bir hasta öyküsüne (örneğin, son zamanlarda kene ısırığı), karakteristik bulgulara ve kırmızı kan hücrelerinin (eritrositler) içindeki paraziti tarayan kan yaymalarının incelenmesi gibi özel testlere dayanılarak konur. Tanı ayrıca antikor testi (dolaylı immünofloresan testi) ile de doğrulanabilir.

Babesiosis tedavisi

Babesiosis genellikle kendiliğinden düzelir ve çok az belirtiye neden olur veya hiç belirti vermez. Bozuk bağışıklık sistemi olan kişiler, klindamisin, kinin ve/veya diğer antiparazitik veya antibiyotik ilaçlar gibi ilaçlarla tedavi edilebilir. Klindamisin ve kinin, ciddi babesiosis semptomları olan bireyleri tedavi etmek için en yaygın kullanılan ilaçlardır.

Klindamisin ve kininin etkisiz kaldığı hastalarda atovakuon ve azitromisin olmak üzere iki farklı ilaçla tedavi uygulanmıştır. Şiddetli babesiosis vakaları olan ve dalakları alınmış kişiler kan transfüzyonu ile tedavi edilebilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir