Ardahan: Kurşunçavuş (Sece) Camii

Kurşunçavuş (Sece) Camii; Ardahan’ın Posof İlçesi, Kurşunçavuş (Sece) Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Kurşunçavuş (Sece) Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Cami, yöredeki en eski tarihli camilerden biri olup, bugün yeni yapılan cami kullanıldığı için ibadete kapatılmış durumdadır. Üzerinde 1796 tarihinin kayıtlı olduğu bir taş bulunmaktadır. Her ne kadar bu tarihi, yapının kitabesine ait bir tarih ve inşa tarihi olarak kabul etmek, onarım geçirme, ya da her hangi bir yerden devşirme olarak bu yapıda kullanılma ihtimali de olduğu için zor olsa da, yapının mimari özellikleri de, özellikle tavan dekorasyonu XVIII. yüzyıl sonları-XIX. yüzyıl başlarının karakterini yansıttığı için, bu tarihin inşa tarihi olma ihtimali büyüktür.

Belki de kitabesi tahrip olduğu için, orada yer alan inşa tarihi, sonradan duvardaki taşa kazınarak işlenmiştir. Kareye yakın dikdörtgen planlı ve ahşap taşıyıcılar üzerine ahşap tavanlı cami, kullanılmamakta ve bir depo işlevi görmektedir. Zengin ahşap dekorasyonlu tavanı ve tavan süslemeleri korunup, bir kültür varlığı olarak gelecek kuşaklara aktarılması gereken tarihi eserlerden biri durumundaki bu yapının depo olmaktan kurtarılması, restore edilmesi ve yaşatılması gerekir.

Düzgün kesme taş duvarlı yapının, kare kesitli ahşap taşıcıları üzerine ahşap atkılar atılmış, atkılar arasına ise düzenle ve ölçüyle kesilmiş ahşap tahtalar çakılarak örtü oluşturulmuştur. Ahşap atkılar arasında kalan her bir boşluk birer tavan göbeği biçiminde zengin oyma işçilikli dekorasyon alanları olarak düşünülmüş, çeşitli geometrik motifler ayrı ayrı işlenip, çakılmak suretiyle, son derece zengin ve renkli ahşap işçilik uygulanmıştır. Yapının beden duvarlarında yer yer çevredeki farklı kimlikte yapılardan devşirme malzeme izleri tespit edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir