Ardahan: Türkgözü (Badele) Camii

Türkgözü (Badele) Camii; Ardahan’ın Pososf İlçesi, Türkgözü (Badele) Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Türkgözü (Badele) Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Günümüzde kullanılmayan cami, girişindeki kitabesine göre 1286 hicri, 1869 miladi tarihinde inşa edilmiştir. Yörede ayakta kalan en eski camilerden biri olan yapının, vaaz kürsüsünde yer alan ve 1339 hicri (1921 miladi) tarihini taşıyan kitabe, yapının 1921 tarihinde onarım gördüğüne ve minber,vaaz kürsüsü gibi Neobarok tarz süslemeli ahşap unsurların eklendiğine işaret etmektedir.

Yapının girişinde yer alan kitabede: “sahibül hayrat vel hasanet amel-i usta Hüseyin ve Ahmed sene 1286 (1869)” ibareleri kayıtlıdır. Dikdörtgen tasarımlı ve düzgün kesme taş duvarlar üzerine ahşap tavanlı yapı içerisindeki, minber, vaaz kürsüsü ve ahşap tavan göbeği, bitkisel ağırlıklı olmak üzere, Neobarok tarz, bitkisel ve geometrik motiflerle dekore edilmiştir. Bugün yeni inşa edilen cami kullanıldığı için, terkedilmiş ve bakımsız bir yapı görünümündedir. Üst örtü ve duvarlar çökmeye başlamış durumdadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir