Antiandrojenler Nelerdir Ve Nerelerde Kullanılırlar?

Antiandrojenler, endojen androjenlerin hedefi olan testisler, kıl folikülleri, hipotalamus, hipofiz, yumurtalık ve prostat bezi gibi organlarda androjen etkilerini önlemek için kullanılan bir ilaç grubudur.

Haber Merkezi / Akne , hirsutizm ve prostat kanseri gibi hiperandrojenizm ile karakterize edilen çeşitli klinik durumları tedavi etmek için de kullanılırlar.

Kimyasal sınıflandırma

Antiandrojenler şu şekilde gruplandırılır:

  • Steroidal; Siproteron asetat, mifepriston veya RU-486 gibi progesteron analogları ve megestrol asetat ve bir mineralokortikoid analoğu olan spironolakton
  • Steroid olmaya; Flutamid, nilutamid, bikalutamid

Androjen Sentezinin İnhibitörleri

Spesifik olmayan inhibitörler

Glukokortikoidler, aminoglutetimid ve ketokonazol gibi diğer bileşikler androjen sentezini de bastırırken, bunlar etki mekanizmaları androjen reseptörleri içermediğinden, daha çok çeşitli sentez yollarını içerdiğinden antiandrojenler olarak kabul edilmez.

Prednizon gibi glukokortikoidler, steroid üretiminin merkezi stimülasyonu üzerinde negatif bir geri besleme mekanizması uygulayarak adrenal androjen üretimini önler. Aminoglutetimid, adrenal steroid sentezi için gerekli olan sitokrom P450 enzimlerini bloke eder. 

Ketokonazol, bu enzimleri spesifik olmayan bir şekilde inhibe eden bir imidazoldür. Bu ilaçlar, diğer ilaçları metabolize eden geniş bir enzim yelpazesini inhibe etmeleri nedeniyle, önemli ilaç-ilaç etkileşimlerinin yanı sıra yorgunluk, hepatotoksisite ve sinir toksisitesi gibi önemli toksisitelere sahiptir.

CYP17A inhibitörleri

CYP17A enzim ailesi, zayıf androjenler dehidroepiandrosteron (DHEA) ve androstenedion ile sonuçlanan, testislerde ve adrenallerde androjenlerin biyosentezinde yer alır ve periferik dokularda (ve prostat kanseri hücrelerinde) metabolizmaya uğrayarak güçlü androjenler oluşturur. Bu ailede umut verici bir ilaç, androjenlere karşı iyi aktivite gösteren ve özellikle testosteron seviyelerini düşüren abirateron asetattır, ancak hastalığın ilerlemesi etkilenmemiştir.

α redüktaz inhibitörleri

En güçlü androjen olan DHT, periferik dokulardaki testosterondan 5a redüktaz tarafından sentezlendiğinden, bu enzimi inhibe eden herhangi bir tedavi, potansiyel olarak bir antiandrojen olarak faydalı olacaktır. Buna, iyi huylu prostat hiperplazisi ve hirsutizm tedavisinde kullanılan finasterid ve prostat kanseri için klinik test altında olan daha yeni bir molekül olan dutasterid dahildir.

Nerelerde kullanılır

Hirsutizm tedavisinde siproteron asetat, spironolakton, flutamid ve finasterid kullanılmıştır.

Prostat kanseri: Çoğu klinik uygulamada, prostat kanseri için flutamid kullanılmıştır ve bu nedenle en iyi belgelenmiş klinik bir geçmişe sahiptir. Prostat kanserli hastalarda remisyon sağlama, akne ve hirsutizmli hastalarda semptomları hafifletme yeteneğine sahiptir.

Nilutamid ayrıca birçok çalışmada incelenmiştir ve orşiektomiden hemen sonra kullanılmaya başlanarak metastatik prostat kanseri tedavisinde hadım etmeye yardımcı olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Bicalutamide bu kategorinin en yenisidir ve aynı şekilde kullanılmaktadır. Flutamidden farklı olarak, bunlar aşırı androjen düzeylerinin neden olduğu malign olmayan durumları tedavi etmek için büyük ölçüde kullanılmamıştır.

Daha yeni antiandrojenler

Yeni ajanlar daha hacimli olacak şekilde tasarlanmaktadır, çünkü bunun androjen reseptörlere bağlanmasına sterik engelleme ile karşı koyması önerilmiştir. Bu tür bileşikler, transkripsiyonel yolların güçlü aşağı regülasyonu yeteneğine sahip daha büyük androjen reseptör afinitesine sahip olacak şekilde yapılmıştır.

Androjen reseptörler agonistlerinin FK-506’yı bağlayan başka bir moleküle bağlanmasıyla da sterik engel ortaya konmuştur, bunlar tüm hücrelerde bulunan bağlayıcı proteinlerdir. Üçüncü bir yol, molekül içi iletişimi bozarak androjen reseptör bağlanmasını takiben nükleer transkripsiyonu engelleyen bileşiklerin kullanılmasıdır. Şu anda aktif olarak test edilmekte olan iki yeni antiandrojen BMS-641988 ve MDV310’dur.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir