Almanya Başbakanı Merkel’den ‘İdlib’ Uyarısı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, RTL televizyonuna verdiği röportajında, İdlib’e olası bir operasyonun “insani bir felakete” dönüşmemesi için her şeyin yapılması gerektiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Merkel, Rusya ve Türkiye liderleri ile bu konuda çok ciddi bir konuşma gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Suriye ordusu bölgeye kapsamlı bir askeri operasyona hazırladığını açıklamış, Birleşmiş Milletler (BM) operasyonun 21’inci yüzyılın en büyük felaketine dönüşebileceği uyarısında bulunmuştu.

Türkiye ekonomisinin gelişmesinin stratejik gerekçeler nedeniyle Almanya’nın çıkarına olduğunu söyleyen Merkel, “Türkiye’yi zayıflatacak bir harekette bulunursak, çıkarlarımıza uygun hareket etmiş olmayız” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Eylül sonunda Almanya’ya yapacağı ziyarete de değinen Merkel, bu konuda sadece “siyah ya da beyaz” düşünülmemesi gerektiğini belirterek, Almanya’da üç milyona yakın Türkiye kökenlinin yaşadığını söyledi.

İki ülke arasında özel bir bağ olduğunu hatırlatan Merkel, yapılacak görüşmelerin de iki ülke arasındaki sorunları geride bırakmak için gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye ile Almanya arasında ilişkiler son dönemde hız kazandı.

İki günlük ziyaret için Ankara’ye gelen olan Almanya Dışişleri Bakanı Heike Maas, Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüştü.

Ertesi gün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Alman Lisesi’nin 150. kuruluş yıldönümü etkinliğine katılan Maas, ikili ilişkilerin yapıcı olmasında Almanya’nın stratejik menfaati olacağını söyledi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir