Aksaray: Tekneşin Camii

Tekneşin Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Pamucak Mahallesi, Söyler Sokak  üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren herhangi bir kitabe yoktur. Dörtgen bir plana sahip cami 14.70 X 7.58 m. ölçülerindedir. Cami muhtemelen hemen batısından geçen yol ve arsası nedeniyle, harimin kuzeyi ve kuzeyindeki mekanların eksenleri kuzeydoğu kaydırılmıştır. Sağlam olup ibadete açıktır.

Caminin cepheleri sade olup süsleme bulunmamaktadır. Yapının kuzeyinde tek katlı üç adet, batı cephesinde harim kısmında iki katlı ikişerden dört adet, ek mekanlar kısmında ise altta iki adet giriş kapısı, üstte iki tane pencere, doğu cephenin güneyinde iki katlı birer pencere yer almaktadır. Pencere ve kapıların hepsi düz lentoludur. Güney cephe sağır bırakılmıştır. Ancak restorasyon öncesinde güney cephede düz lentolu iki adet pencere yer almaktaydı.

Yapının batı cephesi gerek arsa gerekse yol nedeni ile kuzeyinde ek mekanlarla birleştiği yerde bir kademelenme yakmaktadır. Harim kuzeyi ize batı cephede kırık bir hat şeklinde açıkça görülmektedir. Giriş kapılarının önünde bir sundurma dikkati çekmektedir. Moloz taş, düzgün kesme taş ve tuğla malzemelerden inşa edilmiştir.

Yapıyı inceleyen Konyalı caminin kubbeli olduğunu yazmaktadır. Restorasyondan önce harim içten iki ahşap destekle taşınan bir düz dam ile örtülü iken, günümüzde bu destekler kaldırılmıştır. Mevcut yapı, içten ahşap tavanlı, dıştan Marsilya kiremidi kaplı bir kırma çatı ile örtülüdür.

Caminin minaresi bulunmamaktadır. ancak Konyalı’nın incelediği dönemde yapının betonarme dört ayaklı bir köşk minaresinin olduğu görülmektedir. Minare yapının kademelenme yapan kuzeybatı cephede ve çatı seviyesindeydi. Minareye bu kademelenmenin önünde yer alan betonarme bir merdivenle çıkılmaktaydı.

Restorasyon öncesinde kuzeybatıdaki düz lentolu kapı ile son cemaat yerine girilmektedir. Kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen bir plana sahip mekan ahşap malzemeden bir paravanla iki kısa yarılmıştı. Mekan restorasyondan sonra iki kısma ayrılmış ve kuzeyi lavabo ve abdest hane olarak değerlendirilmiştir.

Kıble duvarının ortasındaki orijinal mihrap derin ve düzgün olmayan dörtgen bir şekle sahip iken, restorasyondan sonra yarım daire forma dönüştürülmüştür. Güneybatı köşedeki minber ahşap malzemeden olup sonradan eklenmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir