Aksaray: Dadasın (Tatlıca) Camii

Dadasın (Tatlıca) Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Dadasın (Tatlıca) Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren herhangi bir kitabe yoktur. Yapım tekniği ve yöredeki benzer camilerden hareketle XIX.-XX. yy. tarihlendirilebilir. Sağlam olup ibadete açıktır. İhata duvarı ile çevrilmiş bir bahçe içindedir. Kesme taş malzemeden yapılmıştır.

Kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen bir palan sahiptir. 18.60 X 12.00 m. ölçülerindedir. Kuzeyinde son cemaat yeri, kuzeybatısında ise sonradan eklenen minaresi vardır.

Caminin cepheleri sade olup süsleme bulunmamaktadır. Cephelerin alt kısımları siyah, üst kısımlar ise yeşil renge boyanmıştır. Beden duvarı, güneydoğudaki pencerenin güneyinde çıkıntı yapmaktadır. Güney cephede iki adet, doğu cephede iki tanesi üst seviyede olmak üzere üç tane, batı cephede ise birisi yukarda iki adet düz lentolu pencere vardır. Kuzeydeki son cemaat yerinin kuzeyine duvar eklenerek mekan kapalı bir şekle dönüştürülmüştür.

İç mekan, üç sıra halindeki ikişerden altı destek üzerine oturan sivri kemerlerin taşıdığı dört adet sivri beşik tonozla örtülmüştür. Dıştan ise Marsilya kiremidi kaplı bir kırma çatıyla örtülmüştür. Son cemaat yeri de içten düz dam örtülüdür. Caminin orijinal minaresi bulunmamaktadır. Kuzeybatı köşede sonradan eklenen silindirik gövdeli tek şerefeli minare yer almaktadır.

Caminin kuzeyinde, doğu-batı yönünde uzanan dikdörtgen formda son cemaat yeri görülmektedir. Mekanın doğu ve batı duvarları sağırdır. Köşeleri pahlı kare kesitli iki payeye oturan üç adet sivri kemerle dışarı açılmaktadır. Son cemaat yerinin güney duvarında yanlarda düz lentolu birer pencere ortada ise giriş kapısı bulunmaktadır.

Kıble duvarının ortasındaki mermer malzemeden mihrap sonradan eklenmiştir. İç mekana taşırılmış olup yarım daire şeklinde ve yuvarlak kemerli bir nişe sahiptir. Güneybatı köşedeki minber ahşap malzemeden olup sonradan eklenmiştir. İç mekanın kuzeyinde ahşap mahfil yer almaktadır. Mahfil doğu-batı yönünde boydan boya uzanmaktadır. Kuzeydoğudaki merdivenle mahfile çıkılmaktadır.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir