Aksaray: Göstük (Doğantarla) Eski Camii

Göstük (Doğantarla) Eski Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Doğantarla Kasabası, Kocatepe Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren herhangi bir kitabe yoktur. Kullanılan malzeme ve inşa tarzından XIX.-XX. yy’da yapılmış olmalıdır. Cami kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen formda tamamen taş malzemeden inşa edilmiş sade ve küçük bir yapı olup 12.35 X 8.85 m. ölçülerindedir. Düzgün kesme ve moloz taş malzemelerden inşa edilmiştir.

Caminin cepheleri sadedir. Tek hareketlilik pencereler ve kapı açıklıklarıyla sağlanmıştır. Süsleme unsuru sadece giriş kapısının etrafında uygulanmıştır. Cephelerde köşelere denk gelen yerlerde iri blok, diğer yerlerde ise normal ve moloz kaba yonu taş malzeme kullanılmıştır. Kuzey cephesinde düz lentolu bir adet pencere vardır. Batı cephesinde ise bitişik bir mekan görülmektedir. Güney cephede ise altta düz lentolu iki adet, üstte ise beyzi formda bir tane toplamda ü adet pencere iç mekanı aydınlatmaktadır.

Cami dıştan düz dam, içten altı adet atkı kemerleriyle desteklenmiş ve kuzey-güney yönünde uzanan bir sivri beşik tonozla örtülmüştür. Kuzeydoğudaki kapı açıklığından harime girilmektedir. Harim 10.50 X 6.35 m. ölçülerinde kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen planlıdır. Duvarları sadedir.

İç mekanın en hareketli kısmı kıble duvarıdır. İki pencerenin arasında yarım daire formlu mihrap nişi vardır. Niş üç sıra mukarnas kavsaralıdır. Kavsara dıştan ve şekline uygun bir şekilde yan yana düzenlenmiş yarım dairelerle sınırlandırılmıştır. Harimin kuzeyinde üç ahşap destekle taşınan mahfil bulunmaktadır. Kuzeydoğudaki ahşap merdivenle mahfile çıkılmaktadır. Mahfilin korkulukları sökülmüştür.

Ahşap minber, köşk kısmı hariç sağlam durumdadır. Minberin basamakları taş malzemedendir. Korkuluğu dikey dikdörtgen panolarla süslenmiştir. Panoların yüzeylerinde eşkenar dörtgen ve X şeklinde basit geometrik motiflerle bezenmiştir. Caminin doğusunda Aksaray, Nevşehir ve Kayseri yöresinde sevilerek uygulanan köşk minare vardır. Minareye caminin doğu cephesindeki 26 adet basamakla çıkılmaktadır. Köşk minare günümüzde mevcut değildir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir