ABD, İran Ve Pakistan’ı Sel Vurdu: En Az 105 Ölü

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kentucky eyaletinde etkili olan yağışlarda can kaybı 25’e yükselirken, İran’ın başkenti Tahran’daki sellerde 61 kişi yaşamını yitirdi. Pakistan’da ise muson yağmurları sebebiyle iki günde 19 kişi hayatını kaybetti.

Kentucky Valisi Andy Beshear, eyalette 29 Temmuz’dan bu yana etkili olan aşırı yağış ve sellerde en az 25 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

CNN International’ın aktardığına göre, selle ilgili dün (30 Temmuz) açıklama yapan Kentucky Valisi Beshear, arama kurtarma ekiplerinin kayıp kişileri aramaya devam ettiğini hatırlatarak ölü sayısının bu sebeple “kesinlikle daha da kötüleşeceğini” kaydetti.

Kentucky’nin yanı sıra Tennessee ve West Virginia eyaletlerinden ekiplerin de katıldığı kurtarma çalışmalarında yüzlerce kişi sellerin etkili olduğu bölgeden hava ve su yoluyla tahliye edildi. Vali Beshear, “Yıkımın ve etkilenen alanların ne kadar geniş çaplı olduğunu, kayıp kişilerin sayısı ile ilgili kesin bir bilgi sahibi olmanın mevcut durumda çok zor olduğunu” söyledi.

PowerOutage.us internet sitesinin paylaştığı verilere göre, bugün itibariyle 12 bin 863 ev ve işyerine elektrik verilemiyor. Bu durum arama kurtarma çalışmalarının da sekteye uğramasına sebep oluyor.

İran’da sel: 61 ölü

Öte yandan, başta başkent Tahran olmak üzere İran’ın büyük kısmını etkisi altına alan şiddetli yağışlarda ölü sayısı 61’e yükseldi.

İran Kızılayı Yardım ve Kurtarma Başkanı Mehdi Velipur, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, ülke genelinde etkili olan sellerde 61 kişinin yaşamını yitirdiğini, 32 kişinin kayıp olduğunu söyledi.

Velipur, Firuzkuh da dahil olmak üzere selden etkilenen bazı bölgelerde arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Kızılay yetkilisi ayrıca yağışların devam etme olasılığına karşı yurttaşlara nehir ve kanal kıyılarından uzak durma uyarısı yaptı.

İran resmi ajansı İRNA’nın aktardığına göre, Kızılay Genel Sekreteri Yakub Süleymani de selin detayları hakkında açıklamada bulundu.

Süleymani, selin İran’ın 60 il, 140 ilçe, 516 köy ile 85 bölgesinde etkili olduğunu, bin 332 kişinin güvenli yerlere nakledildiğini ve 5 bin 215 kişiye acil barınma sağlandığını kaydetti. Kızılay Genel Sekreteri, son bir hafta içinde 27 bin 35 kişiye yardım ulaştırıldığını ifade etti.

Ulusal Tahmin ve Kriz Yönetimi Merkezi, ülkeyi etkisi altına alan şiddetli yağışların 1 Ağustos pazartesiye kadar devam edeceğini duyurdu.

Pakistan’da musonlar: 2 günde 19 ölü

Güney Asya ülkesi Pakistan’da süren muson yağmurları sonucu yaşanan sellerdeki can kayıpları da artıyor.

Ülkede son iki gün içinde 19 kişi yaşamını yitirdi.

Yetkililer, Belucistan eyaletinde aynı aileden dokuz kişinin sele kapılarak hayatını kaybettiğini açıkladı. Eyalet genelinde 565 kilometre karayolu zarar görürken çok sayıda tarım arazisi de sular altında kaldı.

Yağışların yol açtığı afet ve kazalarda 712 çiftlik hayvanı hayatını kaybetti. Şiddetli yağışlardan etkilenen 17 bin 500 kişi ise tahliye edildi.

Hayber Pahtunhva eyaletinde de evlerin çatısının çökmesi ve sele kapılma sebebiyle 10 kişi hayatını kaybetti, 17 kişi yaralandı.

Ülkede 14 Haziran 2022 tarihinden bu yana etkili muson yağmurlarında hayatını kaybedenlerin sayısı 376’ya yükseldi.

Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansından 28 Temmuz’da yapılan açıklamada, 14 Haziran’dan bu yana etkili muson yağmurları sebebiyle 357 kişinin hayatını kaybettiği, 408 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

Açıklamada, Belucistan’da 106, Hayber Pahtunhva’da 70, Pencap’ta 76, Sindh’te 90, Gilgit-Baltistan’da 8, Azad Cammu Keşmir’de 6 ve İslamabad’da bir kişinin öldüğü aktarılmıştı.

(Kaynak: Bianet)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir