Testosteron tedavisinin riskleri nelerdir?

Testosteron, insanlarda ve diğer hayvanlarda bulunan bir hormondur. Erkeklerde testisler öncelikle testosteron üretir. Kadınların yumurtalıkları da çok daha küçük miktarlarda da olsa testosteron üretir. Testosteron üretimi ergenlik döneminde önemli ölçüde artmaya başlar ve 30 yaşından sonra düşmeye başlar.

Testosteron tedavileri jeller, cilt yamaları ve kas içi enjeksiyonlar olarak mevcuttur. Her birinin potansiyel yan etkileri vardır. Yamalar cildi tahriş edebilir. Kas içi enjeksiyonlar duygudurum dalgalanmalarına neden olabilir.

Testosteron tedavisinin olası yan etkileri şunları içerir;

  • Artan sivilce
  • Sıvı birikmesi
  • Artan idrara çıkma
  • Göğüs büyütmesi
  • Azalmış testis boyutu
  • Azalmış sperm sayısı
  • Artan agresif davranışlar

Prostat veya meme kanseri olan erkeklere testosteron tedavisi önerilmemektedir. Ek olarak, testosteron tedavisi yaşlı insanlarda uyku apnesini kötüleştirebilir.

Testosteron replasman tedavisi almayı mı düşünüyorsunuz?

Seviyeleriniz normal aralık dahilindeyse tedavi gerekli değildir. Testosteron replasman tedavisi, öncelikle düşük testosteron seviyeleri olan erkekler için faydalıdır. Testosteron seviyenizin düşük olabileceğini düşünüyorsanız doktorunuza görünün. Bir kan testi, testosteron seviyenizi belirleyebilir ve altta yatan koşulları teşhis etmeye yardımcı olabilir.

Doktorlar ve araştırmacılar, testosteron replasman tedavisinin etkinliği konusunda farklı görüşlere sahiptir. Çoğu, çalışma sonuçlarının çoğu koşul için karışık olduğu konusunda hemfikirdir. Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz, sağlık için ve testosteron tedavisinin maksimum etkinliğini sağlamak için gereklidir.

Testosteron seviyenizi artırmanın doğal yolları;

Bazı yiyecekler, vitaminler ve şifalı bitkiler testosteron seviyenizi artırmanıza yardımcı olabilir. Düşük testosteron konusunda endişeleriniz varsa, doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun. Bu alternatif ve doğal tedavilerin daha fazla veya geleneksel testosteron tedavisi kadar etkili olduğu kanıtlanmamıştır. Bazıları ayrıca aldığınız herhangi bir ilaçla etkileşime girebilir ve istenmeyen yan etkilere neden olabilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir