Konuşma Apraksisi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Konuşma Apraksisi, bir oral motor konuşma bozukluğu şeklidir. Bir kişi söylemek istediği kelimelerin farkında olabilir, ancak bunları söylemek için ağız, dil veya dudaklara istenen hareketi yaptıramamasıdır.

Haber Merkezi / Bu durum, farklı bir hastalıktan kaynaklanan beyin hasarı nedeniyle önceki konuşma yeteneğinin kaybı olarak ortaya çıkar. Her türlü beyin hasarı apraksiye neden olabilir. Buna, inme, travmatik beyin hasarı, bunama, beyin tümörleri ve zamanla kötüleşen beyin hastalıkları dahildir.

Belirtileri

  • Daha yavaş konuşma
  • Ses bozulmaları
  • Heceler arasında uzun duraklamalar
  • Bir kelimedeki tüm heceleri eşit miktarda vurgulayamama
  • Konuşmadan önce dudakları, çeneyi veya dili birkaç kez hareket ettirmek zorunda kalmak

Teşhisi ve tedavisi

Konuşma apraksisi, semptomları kişiden kişiye değişebileceğinden tanı koymak zor olabilir. Bir konuşma dili patoloğu genellikle konuşma apraksisini teşhis eder.

Konuşma apraksisi genellikle bire bir konuşma terapisi kullanılarak tedavi edilir. Terapinin ana teması, hasta veya hastaların istenen sesleri ve konuşma kalıplarını elde etmelerine yardımcı olmak için tekrar yapmaktır.

Terapi ne kadar erken başlarsa o kadar iyidir. Tedavi, konuşma apraksisi konusunda deneyimli bir terapist tarafından haftada birkaç kez yapılırsa en iyi sonucu verir. Apraksisi olan kişiler çok pratik yapmalıdır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir