Yozgat: Çekerek Şehitler Anıtı

Çekerek Şehitler Anıtı; Yozgat’ın Çekerek İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Çekerek ilçesi Hacıköy adı altında merkezi bir köy iken Sivas ilinin Zile ilçesine bağlı idi.1924-1925 tarihlerinde ilçe merkezi Kadışehri’ ne nakledilince Hacıköy’de bu ilçeye bağlandı. İlçe merkezi bir yıl sonra Kadışehri’ nden Hacıköyü’ne nakledildi. Ancak daha sonra Sorgun ilçe olunca Hacıköy’de bu ilçeye bağlı bir köy olarak kaldı. Sonradan Hacıköy 1928 yılında Sorgun ilçesine bağlı bir bucak haline getirildi. Daha sonra 1944 yılında Hacıköy bucağı ilçe merkezi haline getirildi ve Çekerek ırmağının adı verildi.

Kurtuluş Savaşının ilk yıllarında ilçenin Özüveren köyünde oturan Aynacıoğulları, etraflarında topladıkları eşkıyalarla birlikte isyan çıkarmış, Zile ve Akdağ ilçelerini basmışlardır. Bu isyanı bastırmak için Binbaşı Ali Galip Bey’in Komutasında Kuvayı Milliye Kuvvetleri ilçenin Koyunculu köyü civarında Aynacıoğulları ile çatışmaya girmişler, fakat köy imamı olan Osman Yılmaz “Kör Hoca” nın Aynacıoğulları ile işbirliği yapması nedeniyle esir olmuşlardır.

Aynacıoğulları da Ali Galip Bey ve altı subay arkadaşını Fakıdağ civarında Deveci dağı yakınlarına götürerek burada şehit etmişlerdir. Bu olaya tarihimizde “Kör hoca olayı” da denir. Daha sonraları Ali Galip Bey’ in Milletvekili olan kardeşinin ve bucak halkının girişimleri ile Şehit subayların kemikleri, o zaman bucak merkezi olan ve şimdiki ilçe merkezi olan Hacıköyü’ ne 1935 yılında getirilerek bir şehitlik abidesi diktirilmiştir. Bu abide Halen Cumhuriyet meydanındadır. 1984 yılında yenilenen ve Cumhuriyet Meydanın da yaralan abide üçgen şeklinde yeşil saha içerisinde, etrafı kısa demir korkuluklarla çevrili çokgen mermer basamaklı kaide üzerinde yükselen 7 adet bloğun üçgen şeklinde üstte birleşmesiyle meydana gelmiştir.

Bu blokların üzeri beyaz mermerle kaplı iken zaman içerisinde değişik dönemlerde tadilatlara uğramış ve son halini almıştır. Üst kısımda birleşen bloklar dışarı doğru bir yelpaze şeklindedir. Bu dilimlerin altında yerden yaklaşık yarım metre yükseklikte dikdörtgenler prizması şeklinde ve mermer kaplamalı kaidenin üzerinde kitabe mevcuttur. Söz konusu abide, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 1989 yılında tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir