Volodimir Zelenski, Nobel Barış Ödülü’ne Aday Gösterildi

Bir grup Avrupalı ​​politikacı, Nobel Barış Ödülü’ne Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’yi aday gösterdi. Barış Ödülü için bu yıl 251 kişi ile 92 kuruluştan oluşan 343 aday gösterilmişti.

Avrupa Parlamentosuna dahil politikacılar 31 Ocak’ta süresi biten adaylık sürecinin 31 Mart’a kadar uzatılması için Nobel Komitesi’ne bir mektup gönderdi.

Hollanda, İngiltere, Almanya, İsveç, Estonya, Romanya, Slovakya, Bulgaristan’dan 36 politikacı imzaladığı mektupta ödülün Ukrayna haklı için Zelenski’ye verilmesi gerektiğini savundu.

Politikacılar mektupta, Rusya’ya karşı sürmekte olan savaşın ortasında Ukrayna’nın cesaretini övdü ve Zelenski’nin adaylığının Ukrayna halkına verilen desteği simgeleyeceğini belirtti.

Süresi biten adaylık süreci için “prosedürden bir kopuş olduğunun farkında olduklarını” belirten politikacılar mektupta şöyle dedi:

“Tarihsel olarak benzeri görülmemiş olayların ışığında, Nobel Barış Ödülü Komitesini, Nobel Barış Ödülü için 2022 adaylık prosedürünü yeniden açmaya ve yeniden gözden geçirmeye saygıyla çağırıyoruz.”

Mektupta imzası bulunan politikacılar arasında Estonya eski Başbakanı Andrus Ansip, Belçika eski Başbakanı Guy Verhofstadt, Hollanda eski Dışişleri Bakanları Bernard Bot, Bert Koenders ve Maxime Verhagen gibi isimler var.

Nobel Komitesi daha önce aday başvuru süresini hiç uzatmamıştı. Barış Ödülü için bu yıl 251 kişi ile 92 kuruluştan oluşan 343 aday gösterilmişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir