Ukrayna’dan Kaçanların Sayısı 3 Milyonu Aştı

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna’da bugüne kadar 691 sivilin öldüğünü, 1.143 sivilin de yaralandığını teyit ettiklerini duyurdu. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ise, Ukrayna’daki savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana ülkeyi 3 milyon 381 kişinin terk ettiğini açıkladı.

Bu kişilerin 1,8 milyonu Polonya’ya kaçarken oradan da 300 bin kişi Batı Avrupa ülkelerine geçiş yaptı. Ukraynalı yetkililere göre Salı günü de Ukrayna’da bombardıman altındaki şehirlerden açılan insani koridorlar aracılığıyla 29 bin kişi tahliye edildi.

Mariupol’den son bir günde 20 bin kişi yaklaşık 4 bin özel araçla ayrıldı. Şehir yönetiminden yetkililer Rus güçlerinin sivillerin otobüslerle şehirden çıkışını engellediğini iddia etti. Sumi’den de Kızılhaç aracılığıyla 100 otobüsle binlerce sivil tahliye edildi.

Zelenskiy: Rusya ile görüşmeler gerçekçi bir yapıya büründü, ancak halen zamana ihtiyaç var

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Facebook’tan yayınladığı son videosunda Rusya ile yapılan barış görüşmelerinin ‘daha gerçekçi bir yapıya büründüğünü, ancak halen zamana ihtiyaç duyulduğunu’ aktardı.

, Rusya’ya karşı zaferin gerçekleşmesi için bütün Ukrayna vatandaşlarının büyük bir çaba göstermesi gerektiğini, müzakereleri gerçekleştiren ekibin de şu an Zoom’dan toplantılar düzenlediğini belirtti. Rusya, Ukrayna’ya yönelik NATO’ya üye olmayacağını kabul etmesi, Donetsk, Luhansk ve Kırım’ım bağımsızlığının kabul edilmesi konusundaki taleplerinde halen ısrar ediyor.

Lavrov: Barış müzakereleri kolay değil, ama uzlaşma için umut var

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinin “kolay olmadığını”, ancak “uzlaşma umudu” olduğunu söyledi. Lavrov, “Müzakerecilerimizin değerlendirmelerine dayanarak konuşuyorum” dedi.

Reuters haber ajansına göre, RBC haber kanalına verdiği demeçte Lavrov, “Müzakerelerin bilinen nedenlerle kolay olmadığını söylüyorlar. Ancak uzlaşmaya varılması için umut var” ifadesini kullandı.

Lavorv, sorunun sadece Ukrayna’nın tarafsızlığı ve silahlardan arındırılmasıyla ilgili olmadığını, ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Luhansk’taki insanların güvenliğiyle de ilgili olduğunu söyledi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir