Ukrayna’da On Milyon Kişi Yerinden Edildi

Birleşmiş Milletler (BM), Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ukrayna’daki savaş o kadar yıkıcı ki 10 milyon kişi ya ülke içinde yerinden edildi ya da ülke dışına mülteci olarak kaçtı.” ifadesini kullandı.

Grandi, dünyanın her yerinde savaş çıkaranlar yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalan sivillerin acılar içinde yaşadığına vurgu yaptı. BM’den dün yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından 3 milyon 328 bin 692 mültecinin komşu ülkelere geçtiği bildirilmişti.

Ukrayna’da Rusya işgalinin başladığı 24 Şubat’tan bu yana komşu ülkelerden sadece Polonya’ya 2 milyonu aşkın mülteci geçmişti. Polonya’yı, 518 bin 269 mülteciyle Romanya ve 359 bin 56 mülteciyle Moldova takip ediyor.

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin, ülkedeki geniş çaplı savaşı göz önünde bulundurarak, sıkıyönetim dönemi boyunca bazı siyasi partilerin faaliyetlerini askıya almaya karar verdiğini belirtti.

Yayımladığı görüntülü mesajında Zelenski, Ukrayna’nın her zaman barışçıl bir çözüm aradığını söyledi. “Barıştan en çok biz yanayız” dedi.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin, ülkedeki geniş çaplı savaşı göz önünde bulundurarak, sıkıyönetim dönemi boyunca bazı siyasi partilerin faaliyetlerini askıya alma kararı verdiğini vurgulayan Zelenski, bu çerçevede “Yaşam İçin Muhalefet Platformu”, “Şaria Partisi”, “Bizim”, “Muhalefet Bloku”, “Sol Muhalefet”, “Sol Güçler Birliği”, “Devlet”, “Ukrayna İlerici Sosyalist Partisi”, “Ukrayna Sosyalist Partisi”, “Sosyalistler” ve “Vladimir Saldo Bloku” partilerinin faaliyetlerinin durdurulduğunu aktardı.

Zelenski, ayrıca “Vladimir Saldo Bloku” partisinin Ukrayna’da bilinmediğini ve seçimler öncesi Herson’da kurulduğunu anımsatarak, bu partinin Rus ordusu yanlısı ve sözde Herson Halk Cumhuriyeti’nin yaratılmasına katıldığı iddia edilen Herson belediye meclisi üyesi Saldo ile bağlantılı olduğuna dikkati çekti.

Rusya’nın liman kenti Mariupol’a yönelik sürdürdüğü bombardımanın yüzyıllar boyunca hatırlanacağını söyleyen Zelenskiy, “Bu işgalcilerin bu barış şehrine yaptıkları, gelecek yüzyıllarda hatırlanacak türde bir terördür” dedi.

300 binden fazla kişinin halen bombardıman altında yaşadığı kentte, iki haftadan uzun bir süredir elektrik, gaz ve şebeke suyu verilemiyor. Şu ana kadar saldırılarda, sivillerin kaldığı sığınaklar, bir çocuk ve doğum hastanesi ve sivil yerleşim yerleri vuruldu.

Ukraynalı yetkililer, kentte 2400’den fazla kişinin öldürüldüğünü kaydediyor. New York Times gazetesine konuşan bir Ukraynalı yetkili, 4.500 kadar sivilin kentten Rusya topraklarına götürüldüğünü aktardı.

İddialara göre, Rusya bazı sivilleri zorla ülke topraklarına doğru tahliye ediyor. BBC’ye son durumla ilgili konuşan Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, kent merkezinde zarar görmemiş tek bir yapının kalmadığını söyledi.

Boyçenko tüm şehirde sivillerin yaşadığı konutların yüzde 80’inin ya zarar gördüğünü ya da yıkıldığını aktarıyor. Kırım’ı, Donbas bölgesine bağlaması nedeniyle bu liman kenti Rusya için stratejik bir askeri hedef.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir