Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Rusya İle Uzlaşmaya Hazırım

Rusya ile Perşembe günü Türkiye’de yapılacak görüşme öncesinde açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya ile uzlaşmaya hazır olduklarını söyledi. Zelenskiy, ayrıca, ‘karşı tarafın da uzlaşmaya yanaşması gerektiğini’ belirtti.

Haber Merkezi / Alman Bild gazetesine konuşan Zelenskiy, “Her müzakerede hedefim Rusya ile savaşını sona erdirmek” dedi. “Uzlaşmaya varılabilir ama bu ülkeme ihanet olamaz” diyen Zelenskiy, karşı tarafın da uzlaşmaya yanaşması gerektiğinin altını çizdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarını başlatmasından bu yana iki ülke arasındaki üst düzey ilk görüşme Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukraynalı mevkidaşı Dimitro Kuleba arasında Perşembe günü Antalya’da yapılacak. Lavrov’un Antalya’ya geldiği bildirildi.

Zelenskiy iki bakan arasında yapılacak görüşmeye ilişkin ayrıntılar hakkında “henüz konuşmak istemediğini” belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile henüz doğrudan teması olmadığını belirten Zelenskiy, “Sadece iki devlet başkanı arasındaki doğrudan görüşmeler ile bu savaşı bitirebiliriz” diye konuştu.

“Antalya’daki buluşma çok önemli”

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba arasında 10 Mart tarihinde Antalya Diplomasi Forumu’nda yapılması planlanan görüşmenin “çok önemli” olduğunu söyledi.

“Dışişleri bakanlarının toplantısıyla ilgili olarak; bu, müzakere sürecinin sürdürülmesidir ki bu da çok önemlidir” diyen Peskov “Önceden davranmayalım. Görüşmeleri bekleyelim” diye konuştu.

Kuleba ise görüşmeye dair büyük umutlar taşımadığını belirtti. Beklentilerinin düşük olduğunu söyleyen Kuleba “Ateşkesi, topraklarımızın kurtarılmasını önemsiyoruz ve üçüncü nokta da tüm insani sorunların çözümü” dedi.

Müzakerelerde Rusya’nın iki temel talebi ise 2014’te ilhak ettiği Kırım Yarımadası’nın Rus toprağı olarak tanınması ve Dohetsk ile Luhansk’taki “halk cumhuriyetlerinin” bağımsızlığının Ukrayna tarafından kabul edilmesi.

Antalya’daki buluşma, 24 Şubat’ta başlayan savaşta taraflar arasında hükümet düzeyinde ilk resmi görüşme olma niteliği taşıyor. Şimdiye kadar Rus ve Ukrayna heyetleri üç kez Belarus’un sınır bölgesinde bir araya geldi. Müzakerelerde siviller için kaçış koridorları oluşturulması kararı alındı ancak bunların hayata geçirilmesi sırasında da sıkıntılar yaşandı.

“Ukrayna hükümetini ‘devirmeye’ çalışmıyoruz”

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Ukrayna’da niyetlerinin hükümeti devirmek olmadığını açıkladı. Rus ordusunun misyonunun “mevcut hükümeti devirmek” olmadığını belirten Zaharova, Rusya ile Ukrayna heyetlerinin işgalin başlamasından bu yana üç kez bir araya geldiğini hatırlatarak, bu müzakerelerde kısmen ilerleme sağlandığını ifade etti.

Zaharova ayrıca, yaklaşık 140 bin Ukraynalının Rusya’ya kaçtığı bilgisini paylaştı. Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk’ta sivillerin tahliyesine Rusya’nın işgali başlamadan önce start verilmişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir