Trabzon: Yılmazlar Camii

Yılmazlar Cami; Trabzon’un Köprübaşı İlçesi, Yılmazlar Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sisteminde, kesme taş malzeme ile inşa edilen yapı, dikdörtgen planlı harim ana mekândan oluşmaktadır. Çatısı kırma çatıdır ve çatı örtüsü marsilya kiremit ile kaplıdır. Geniş olan saçak döşemesi ahşap malzemelidir. Caminin kuzeydoğu köşesine bitişik halde yer alan sac malzemeli minaresi tek şerefelidir.

Ayrıca güneybatı tarafında camiden ayrı olarak yapılmış çift şerefeli bir minaresi daha bulunmaktadır. Ana mekân girişi doğu cephesinde yer almaktadır. Ahşaptan ve at nalı formlu olan çift kanatlı giriş kapısının kanatları panolara ayrılmıştır. Panolarda ve kapı sövesinde bitkisel süslemelere yer verilmiştir. Bu cephede yer alan dört adet pencerenin aralarında sütunçeler bulunmaktadır.

Sütunçelerin üstünde yer alan ahşap kirişte halka şeklinde geometrik süslemeler yer almaktadır. Caminin kuzey cephesinde iki bölümlü kitabesi bulunmaktadır. Kitabede Hicri 1369 tarihi okunmaktadır. Caminin güney ve batı cephelerinde, altta ve üstte, kesme taş söveli, demir korkuluklu ve içten kemerli pencereler yer almaktadır. Yapının güneybatı tarafında bitişik bir şeklide iki adet mezar yeri bulunmaktadır. U planlı kadınlar mahfili, sekiz adet ahşap sütun ile taşınmaktadır.

Kadınlar mahfilinde dışa doğru çıkıntı yapan köşk bölümünün aynalıklarında yoğun olarak geometrik ve bitkisel süslemeler yer almaktadır. Köşkün alt kısmı kalem işi ile geometrik süslemelerle bezenmiştir. Kadınlar mahfilini taşıyan ahşap sütunların başlık kısımları da geometrik motiflerle süslenmiş olup günümüzde yağlı boyalıdır. Ana mekândan ahşap merdiven ile çıkılan kadınlar mahfilinin, caminin batı cephesinde bir girişi daha vardır. Kademeli nişi bulunan taş mihrabı sonradan ahşap malzeme ile kaplanmıştır.

Ahşap minberi ise bitkisel ve geometrik süslemeler bakımından oldukça zengindir. Minberin aynalık kısmı çapraz kare panolara ayrılmış olup panolarda yarım rozet şeklinde geometrik süslemelere yer verilmiştir. Düz ve ahşap olan tavanı, başlık kısmı geometrik ve bitkisel süslemeli olan iki adet ahşap sütun ile desteklenmiştir. Tavan, kalem işi geometrik ve bitkisel süslemeli olup ortasında, üç kademeli olan kare tavan göbeği yer almaktadır. Ortada ise iç içe altı daireli tavan göbeği mevcuttur.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir