Trabzon: Bedesten Çarşısı

Bedesten Çarşısı; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, Çarşı Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Bedesten Çarşısı tarihi mimariler den bir tanesidir. Bedesten çarşısı Trabzon şehir merkezi’nin 300 – 400m kadar sahile inilen kısmında yer almaktadır. Ulaşım olarak gidilebilecek en basit yerlerden bir tanesidir.

İçerisinde bulunan yöresel eşya malzeme satan esnaflar ve mimari yapıya göre otantik bir şekilde restore edilen bir cafetaryası mevcuttur içerisinde.

Fiyat olarak cep yakmayan ve uygunluğu güzel olan bir mimari çarşıdır ve her giden kişiler kesinlikle içeriden boş çıkmazlar çünkü el yapımı eşyalar ve yöresel ürünlerin albenisine kapılıyor insan almadan çıkamıyor ucuz fiyatlara çok güzel süs eşyaları alabiliyorsunuz.

Eşinize dostunuza akrabalarınıza Trabzon’dan bir hediye götürmek istiyorsanız Bedesten çarşısını gezmelisiniz. Bedesten çarşısı sabahları 10:30 sonrası açılıyor ve akşamlarıda mevsim koşullarına göre farklılık göstererek 22:00 23:00 arasında kapanış veriliyor. Eğer bu mimari yapıyı daha önce ziyaret etmediyseniz gitmenizi öneririz.

Yapının kitabesi olmamakla birlikte 15. yüzyılda inşa edildiği ileri sürülmektedir. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Yapının, kareye yakın dikdörtgen planı vardır. Yapı tarih içerisinde birçok değişime uğramış ve özgün üst örtüsü günümüze ulaşamamıştır.

Yapı, bir zemin kat ve iki normal kattan oluşmaktadır. Yapının girişi batı, kuzey ve güney cephesinden sağlanmaktadır. Kuzey ve güney cephesi girişleri, sivri kemerli niş içinde yer alan basık kemerli açıklıktan sağlanmaktadır. Batı cephesi girişi ise sivri kemerli niş içinde yer alan yuvarlak kemerli açıklıktan sağlanmaktadır.

Tüm giriş kapıları çift kanatlı ve demirdir. Yapı cephelerinde farklı formlardaki pencereler, sivri kemerli, yuvarlak kemerli ve dikdörtgen formludur. İç mekânda basık sivri formlu tuğla kemerli tromplar yer almaktadır. Yapının dıştan üst örtüsü kırma çatı olup üzeri Alaturka kiremit ile kaplanmıştır. Yapının saçak altları yivli ve kademelidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir