Trabzon: Kalecik Camii

Kalecik Camii; Trabzon’un Araklı İlçesi, Kalecik Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş, ince yonu taş ve kaba yonu taş kullanılmıştır. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Son cemaat yeri üç adet taş sütun ile sınırlandırılmış olup sonradan cam ile kapatılmıştır.

Yapının içten üst örtüsü ortada ana kubbe ve yanlarda sekiz adet küçük kubbeden oluşmaktadır. Ana kubbe dört adet taş sütun ile taşınmaktadır. Kubbe içlerinde yoğun şekilde kalem işi bezemeler mevcuttur. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatıdır ve çatı kaplama malzemesi Alaturka kiremittir.

Minaresi batı cephesinde bulunmaktadır. Kesme taş malzemeden inşa edilen minaresi tek şerefelidir. Caminin girişi son cemaat yerinden kuzey cephesinden sağlanmaktadır. Giriş açıklığı basık kemerli olup kenarlarda profillidir. Giriş kapısı çift kanatlı ve ahşaptır. Yapının tüm cephelerinde çift sıra pencere düzeni mevcuttur.

Tüm pencereler basık kemerli olup, üst sıra pencere boyutları alt sıradakilere oranla daha küçüktür. Ahşap pencerelerin bir kısmı çift kanatlı, bir kısmı tek kanatlıdır. Kadınlar mahfiline, harimden, girişin doğusunda bulunan çift kollu ahşap merdiven ile çıkılmaktadır.

Kadınlar mahfili, dört adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup kademelidir. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmış olup özgün değildir. İç duvarları sıvalı olan caminin, tüm duvarlarında yoğun olarak kalem işi süslemelere yer verilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir