Trabzon: St. John (Kaledibi) Kilisesi

St. John (Kaledibi) Kilisesi; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, Hızırbey Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı, yazılı kaynaklara göre, M.S. 1306 yılında, Theodora Tzanichites ve Gregory Kamachenos tarafından inşa edilmiştir. Yapı 1856 yılında Metropolitan Constantinos tarafından aslına uygun şekilde restore ettirilmiştir. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda kesme taş ve moloz taş malzeme kullanılmıştır.

Yapının dıştan üst örtüsü kırma çatıdır. Çatı malzemesi Alaturka kiremittir. Yapı doğu batı doğrultusunda bazilikal planlıdır. Yapı üç neflidir ve her nefin sonunda bir apsis bulunmaktadır. Ortadaki nef ve apsis yanlardakine oranla daha geniş tutulmuştur. Yapının narteksi bulunmaktadır.

Yapının merkezinde dört sütuna oturan bir kubbe yer almaktadır. Bu kubbe yanlardan tonozlarla desteklenmiştir. Kubbe kasnağında on iki adet yuvarlak kemerli pencere bulunmaktadır. Yapının, kuzey, güney ve batı yönünden üç adet girişi bulunmaktadır. Yapının tüm giriş kapıları çift kanatlı, ahşap ve dikdörtgen formludur.

Kapı çerçeveleri profilli ve kademelidir. Yapı cephelerinde yuvarlak kemerli ve farklı boyutlarda pencereler bulunmaktadır. Pencereler çoğunlukla çift kanatlı ve ahşaptır. İç mekânda duvarlar sıva üzeri beyaz boyalıdır. Yapıda taş işçiliği ve fresk bulunmamaktadır.

Yapı Trabzon’un fethinden sonra cami olarak kullanılmıştır. Daha sonra depo olarak kullanılan yapı, 1998 yılında geçirdiği restorasyonla çok amaçlı salon olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yapı günümüzde de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı, Bilim ve Sanat Merkezi Çok Amaçlı Salon olarak işlev görmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir