Trabzon: Doğancı Camii

Doğancı Camii; Trabzon’un Şalpazarı İlçesi, Doğancı Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı, kuzey güney yönünde eğimli bir arazide yer almaktadır. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş ve kaba yonu taşı kullanılmıştır. Harim giriş kapısının yanında Hicri 1288 (Miladi 1871/1872) tarihi yer almaktadır. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, son cemaat yeri, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır.

Son cemaat yeri sonradan eklenmiştir ve girişi kuzey cephesinde bulunmaktadır. Giriş kapısı basık kemerli tek kanatlı ve demirdir. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatıdır. Çift şerefeli minaresi kuzeybatı köşesinde bulunmaktadır. Yapının cephelerinde çift sıra pencere düzeni mevcuttur. Doğu ve batı cephelerde beş adet, güney cephesinde dört adet pencere bulunmaktadır.

Pencereler dikdörtgen formlu, tek kanatlı ve demir parmaklıklıdır. Caminin harim girişi, kuzey cephesinde, son cemaat yerinde yer almaktadır. Giriş kapısı basık kemerli, tek kanatlı ve ahşaptır. Basık kemerinin kilit taşında taş işleme bulunmaktadır. Kadınlar mahfiline, harimden giriş kapısının doğusunda bulunan tek kollu, ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Mahfil beş adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup mukarnaslıdır. Mihrabın çevresinde dikdörtgen çerçevesi bulunmaktadır.

Mihrap, farklı motiflerde yoğun kalem işi bezemelere sahiptir. Minberi ahşap, vaaz kürsüsü taş malzemeden yapılmıştır. Her ikisi de yoğun kalem işi bezemelere sahiptir. İçten ahşap üst örtüsü düz tavanlıdır. Tavan göbeği çokgen formludur. Ahşap tavanın tamamı, renkli ve bezemelidir. Tavan ve mahfil katında yer alan işçiliği dikkat çekicidir. İç mekân duvarları sıvalı ve boyalı olup tüm duvarlar farklı motiflerde kalem işi bezemelerle süslenmiştir.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir