Trabzon: Dürbinar Camii

Dürbinar Camii; Trabzon’un Akçaabat İlçesi, Dürbinar Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Hafif eğimli bir arazide bulunan yapı, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Son cemaat yeri açıktır ve kuzey cephesinde, dört adet sütun ile üç yuvarlak kemerli bir düzene sahiptir.

Caminin harim girişi kuzey cephesinde yer almaktadır. Ana giriş kapısı yuvarlak kemerli çift kanatlı ve ahşaptır. Kapının iki kademeli yuvarlak kemerli ve kesme taş sövesi bulunmaktadır. Yapının dıştan üst örtüsü kırma çatı olup içten üst örtüsü düz tavandır. Minaresi kuzeydoğu köşesinde bulunmaktadır ve iki şerefelidir. Yapının cephelerinde çift sıra pencere düzeni mevcuttur.

Alt sıra pencereler, üst sıra pencerelere oranla daha küçük boyutludur. Tüm pencereler basık kemerli olup, çift kanatlı ve ahşaptır. Pencereler demir korkuluklarla kaplanmıştır. Kadınlar mahfiline, harimden giriş kapısının doğusunda bulunan iki kollu, ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Kadınlar mahfili iki adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup mukarnaslıdır.

Mihrabın çevresinde dikdörtgen formda dişli silme dönmektedir. Minber ve vaaz kürsüsü de ahşap malzemeden yapılmıştır. Her ikisi de sadedir ve minber sonradan eklenmiştir. Yapının iç mekân duvarları beyaz boyalı olup pencerelerin çevresinde ve beden duvarların bir kısmında kalem işi bezemeler mevcuttur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir