Taliban, Şii Milis Lideri Mazari’nin Heykelini Havaya Uçurdu

Taliban 1990’larda Afganistan’daki iç savaş sırasında kendilerine karşı savaşan bir Şii milis lideri Abdul Ali Mazari’nin heykelini havaya uçurdu. Mazari’nin heykeli Afganistan’ın Bamyan şehrinde yer alıyordu.

Haber Merkezi / Afganistan’da iktidara gelen Taliban, Afganistan’ın 1990’lardaki iç savaşı sırasında kendilerine karşı savaşan Şii milis lideri Abdul Ali Mazari’nin heykelini havaya uçurdu.

Heykel, Taliban’ın 2001 yılında ABD liderliğindeki işgalden kısa bir süre önce, bir dağa oyulmuş 1500 yıllık iki devasa Buda heykelinin havaya uçurduğu merkezi Bamyan eyaletinde yer alıyordu. 

Taliban, Mazari’nin heykelini yıktığı Bamyan’da 2001 yılında, kayalara oyulmuş tarihi Buda heykellerini de ‘İslam’la bağdaşmadığı’ gerekçesiyle yıkmıştı.

Geçen hafta iktidarı ele geçiren Taliban, kendilerine karşı savaşanları affedeceklerini ve İslam hukuku uyarınca kadınlara tam haklar vereceklerini söyleyerek, yeni bir barış ve güvenlik dönemi vaat etti. Ancak birçok Afgan, özellikle İslam hukukunun sert bir yorumunu bir önceki dönemde dayatan Taliban’a derinden şüpheyle bakıyor.

1996 ile 2001 arası Taliban yönetimindeki Afganistan’da kadınlar büyük ölçüde evlerine kapatılmış, televizyon ve müzik yasaklanmış, suçlular halka açık yerlerde kırbaçlanmış idam edilmişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir