Sakarin hakkında bilmeniz gereken her şey!

Sakarin, piyasadaki en eski yapay tatlandırıcılardan biridir. Aslında 100 yılı aşkın süredir yiyecek ve içecekleri tatlandırmak için kullanılmaktadır. Ancak, şeker ikamesi olarak popüler hale gelmesi 60’lı ve 70’li yıllara rastlar.

Bazıları şekeri sakarin ile değiştirmenin kilo kaybına, şeker hastalığına ve diş sağlığına fayda sağladığını söylüyor. Bazıları da, sakarin dahil olmak üzere tüm yapay tatlandırıcıların güvenliği konusunda şüpheli konuşuyor.

Sakarin nedir?

Sakarin, besleyici olmayan veya yapay bir tatlandırıcıdır. O-toluen sülfonamid veya ftalik anhidrit kimyasallarını oksitleyerek yapılır. Beyaz, kristal toz gibi görünür. Sakarin, kalori veya karbonhidrat içermediği için genellikle şeker ikamesi olarak kullanılır. İnsan vücudu sakarini parçalayamaz, bu yüzden vücutta değişmeden kalır veya dışarı atılır.

Normal şekerden yaklaşık 300-400 kat daha tatlıdır, bu yüzden tatlı bir tat için sadece küçük bir miktara ihtiyacınız vardır. Bununla birlikte, tatsız, acı bir tada sahip olabilir. Bu nedenle sakarin genellikle diğer düşük veya sıfır kalorili tatlandırıcılarla karıştırılır.

Gıda üreticileri genellikle sakarin kullanır çünkü oldukça stabildir ve uzun bir raf ömrüne sahiptir. Yıllarca bekletildikten sonra bile tüketmek güvenlidir. Karbonatlı diyet içeceklere ek olarak, düşük kalorili şekerleri, reçelleri ve kurabiyeleri tatlandırmak için sakarin kullanılır. Ayrıca birçok ilaçta da kullanılmaktadır. Sakarin, mısır gevreği veya meyve gibi yiyeceklere serpmek için sofra şekerine benzer şekilde veya kahvede veya pişirirken şeker ikamesi olarak kullanılabilir.

Kanıtlar güvenli olduğunu gösteriyor;

Sağlık yetkilileri, sakarinin insan tüketimi için güvenli olduğu konusunda hemfikirdir. Bunlar arasında Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) ve Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) bulunmaktadır.

Sakarin hangi yiyeceklerde bulunur?

Sakarin, çok çeşitli diyet yiyecek ve içeceklerinde bulunur. Sofra tatlandırıcısı olarak da kullanılır. Sakarin granül veya sıvı formda mevcuttur. Bir başka yaygın sakarin kaynağı, yapay olarak tatlandırılmış içeceklerdir. Sakarin genellikle unlu mamuller, reçeller, jöle, sakız, konserve meyve, şekerleme, tatlı soslar ve salata soslarında kullanılır.

Diş macunu ve gargara gibi kozmetik ürünlerde de bulunabilir. Ek olarak, ilaçlar, vitaminler ve farmasötiklerde yaygın bir bileşendir. Avrupa Birliği’nde yiyecek veya içeceklere eklenen sakarin, beslenme etiketinde E954 olarak tanımlanabilir .

Ne kadar tüketebilirsin?

Günde 350 mg tüketebilirsiniz. Bunu daha ileri bir perspektife koymak için, günde 3,7 gramlık diyet soda – yaklaşık 10 porsiyon sakarin tüketebilirsiniz.

Sakarin kilo vermekte faydalı olabilir;

Şekeri düşük kalorili bir tatlandırıcı ile değiştirmek kilo kaybına yardımcı olabilir ve obeziteye karşı koruma sağlayabilir. Bunun nedeni, sevdiğiniz yiyecek ve içecekleri daha az kalori ile tüketmenize izin vermesidir.

Tarife bağlı olarak sakarin, tadı veya dokusundan önemli ölçüde ödün vermeden belirli gıda ürünlerindeki şekerin% 50-100’ünün yerini alabilir. Bununla birlikte, bazı araştırmalar sakarin gibi yapay tatlandırıcılar tüketmenin açlığı, gıda alımını ve kilo alımını artırabileceğini göstermektedir.

Bununla birlikte, yapay tatlandırıcılar hakkındaki tüm kanıtları ve bunların gıda alımını ve vücut ağırlığını nasıl etkilediğini analiz eden yüksek kaliteli bir çalışma, şekeri sıfır veya düşük kalorili tatlandırıcılarla değiştirmenin kilo almaya neden olmadığını belirledi.

Kan şekeri seviyeleri üzerindeki etkileri belirsizdir;

Sakarin, genellikle şeker hastalığı olan kişiler için bir şeker ikamesi olarak önerilmektedir. Bunun nedeni vücudunuz tarafından metabolize edilmemesi ve rafine şeker gibi kan şekeri seviyelerini etkilememesidir. Bununla birlikte, kanıtların çoğu, yapay tatlandırıcıların sağlıklı kişilerde veya diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde etkilemediğini göstermektedir.

Şekeri sakarin ile değiştirmek çürük riskini azaltmaya yardımcı olabilir;

Şeker, diş çürümesinin ana nedenidir. Bununla birlikte, şekerden farklı olarak, sakarin gibi yapay tatlandırıcılar, ağzınızdaki bakteriler tarafından aside fermente edilmez. Bu nedenle, şeker yerine düşük kalorili bir tatlandırıcı kullanmak çürük riskinizi azaltabilir. Bu nedenle ilaçlarda genellikle şeker alternatifi olarak kullanılır.

Bununla birlikte, yapay tatlandırıcılar içeren yiyecek ve içeceklerin yine de boşluklara neden olan başka bileşenler içerebileceğini bilmek önemlidir. Bunlar, gazlı içeceklerde belirli asitleri ve meyve sularında doğal olarak oluşan şekerleri içerir.

Herhangi bir olumsuz etkisi var mı?

Çoğu sağlık yetkilisi, sakarinin insan tüketimi için güvenli olduğunu düşünmektedir. Bununla birlikte, insan sağlığı üzerindeki potansiyel olarak olumsuz etkileri konusunda hala bazı şüpheler var.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, sakarin, sukraloz ve aspartam kullanmanın bağırsaktaki bakteri dengesini bozabileceğini buldu. Bu alandaki araştırmalar nispeten yeni ve sınırlıdır. Yine de, bağırsak bakterilerindeki değişikliklerin obezite, tip 2 diyabet, iltihaplı bağırsak hastalığı ve kanser gibi hastalık riskinde artışla ilişkili olduğunu gösteren güçlü kanıtlar vardır.

11 haftalık bir çalışmada, günlük dozda aspartam, sukraloz veya sakarin ile beslenen fareler, alışılmadık derecede yüksek kan şekeri seviyeleri gösterdi. Bu, glikoz intoleransını ve dolayısıyla metabolik hastalık riskinin daha yüksek olduğunu gösterir. Bununla birlikte, fareler bağırsak bakterilerini öldüren antibiyotiklerle tedavi edildikten sonra kan şekeri seviyeleri normale döndü.

Aynı deney, 5 gün boyunca günlük önerilen maksimum sakarin dozunu tüketen bir grup sağlıklı insanda gerçekleştirildi. Yedi kişiden dördünde anormal derecede yüksek kan şekeri seviyelerinin yanı sıra bağırsak bakterilerinde değişiklikler vardı. Diğerleri bağırsak bakterilerinde herhangi bir değişiklik yaşamadı.

Bilim adamları, sakarin gibi yapay tatlandırıcıların, yiyecekleri enerjiye dönüştürmede daha iyi olan bir bakteri türünün büyümesini teşvik edebileceğini düşünüyor. Bu, gıdalardan daha fazla kalori bulunduğu ve obezite riskini artırdığı anlamına gelir. Yine de bu araştırma çok yenidir. Yapay tatlandırıcılar ile bağırsak bakterilerindeki değişiklikler arasındaki bağlantıyı keşfetmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir