Rusya’nın Gazze Tasarısı Birleşmiş Milletler’de Reddedildi

Hamas’ın başlattığı ve her geçen gün daha da şiddetlenen Filistin -İsrail savaşı onuncu gününe girerken, Rusya tarafından önerilen ve Gazze’de “insani ateşkes” çağrısı yapan karar tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) reddedildi.

Haber Merkezi / Tasarı, Rusya dahil 5 ülkede ‘evet’ oyu alırken, 6 ülke ‘çekimser’ kaldı, 4 ülke ise ‘hayır’ yönünde oy kullandı. Rusya ile birlikte Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Mozambik ve Gabon tasarıyı desteklerken ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya ‘hayır’ yönünde oy verdi. Çekimser kalanlar ise Arnavutluk, Brezilya, Ekvador, Gana, Malta, İsviçre.

Rusya’nın sunduğu tasarı, Hamas’a ya da farklı taraflara ismen atıfta bulunmadan, “sivillere yönelik tüm şiddet eylemlerini, tüm düşmanlıkları ve her türlü sivil ölümlerini kınamayı” öngörüyordu. Rusya’nın önerisinde rehinelerin serbest bırakılması, insani yardıma erişim ve ihtiyaç sahibi sivillerin güvenli tahliyesi çağrısı da yer alıyordu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde herhangi bir kararın kabulü için 15 üyeli Konsey’de en az dokuz “evet” oyu gerekiyor. Keza beş daimi üyeden (ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya) hiçbirinin tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.

İsrail’den yapılan açıklamalara göre Hamas’ın saldırıları sonucunda bin 400’den fazla kişi öldü ve en az 199 kişi Gazze’ye kaçırılarak rehin alındı. Filistin tarafının açıkladığı rakamlara göre ise İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik aralıksız bombardımanında şu ana kadar 2 bin 750 kişi hayatını kaybetti.

İsrail Hava Kuvvetleri, Lübnan’da bulunan Hizbullah hedeflerini vurduğunu duyurdu. Ordunun sosyal medya hesabında operasyonlara ilişkin bir video paylaşıldı ve saldırıların Lübnan’dan İsrail’e açılan ateşe yanıt olduğu ifade edildi.

Lübnan Hizbullah’ı İsrail’in kuzeyindeki Hanita kibbutzundaki tanklara güdümlü füze attığını duyurdu. Saldırıda herhangi bir can kaybı olup olmadığı bilinmiyor. İsrail ordusu da Lübnan sınırındaki Metula yerleşkesinde silah sesleri geldiğini açıkladı.

Metula, İsrail’in Lübnan sınır boyunca iki kilometre derinliğindeki alanı savaş bölgesi olarak ilan edip tahliye etttiği 28 yerleşim yerinden birisi.

Hamas’ın silahlı kanadı İzeddin El Kasım Tugayları, Tel Aviv ve Kudüs’e yönelik roket saldırısında bulunduğunu duyurdu. Yazılı açıklamada, roket saldırılarının İsrail’in “sivilleri hedef almasına” misilleme olduğu belirtildi.

İsrail ordusu, Hamas’ın ölümcül saldırılarının ardından yarım milyona yakın İsraillinin yerlerinden tahliye edildiğini duyurdu. Ordu sözcüsü Jonathan Conricus, “Gazze Şeridi etrafındaki tüm topluluklar, hükümetin direktifleri doğrultusunda tahliye edildi. Sivillerin savaş bölgesinin yakınında olmasını istemiyoruz” dedi.

Söz konusu 500 binden fazla kişi arasında Lübnan sınırındaki İsrailliler de bulunuyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir