İran’dan Gazze Açıklaması: İsrail’in Eylemleri Sonuçsuz Kalmaz

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının başlattığı Filistin -İsrail savaşı onuncu gününe girerken, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan İsrail’in sonuçları olmadan Gazze şeridine girmesine izin verilmeyeceğini söyleyerek direnişçi grupların önümüzdeki saatlerde önleyici eylemlerde bulunabileceğini vurguladı.

Haber Merkezi / Devlet televizyonuna konuşan Abdullahiyan “Direniş liderleri Siyonist rejimin Gazze’de bir eylemde bulunmasına izin vermeyecek…tüm seçenekler masada ve Gaza halkına karşı işlenen savaş suçlarına kayıtsız kalamayız,” ifadelerini kullandı.

İsrail’den yapılan açıklamalara göre Hamas’ın saldırıları sonucunda bin 400’den fazla kişi öldü ve en az 199 kişi Gazze’ye kaçırılarak rehin alındı. Filistin tarafının açıkladığı rakamlara göre ise İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik aralıksız bombardımanında şu ana kadar 2 bin 750 kişi hayatını kaybetti.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, daha önce sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, savaşın “diğer cephelere yayılma olasılığının kaçınılmaz bir aşamaya yaklaştığı” iddiasında bulundu.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin de Rusya lideri Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde “savaş ve çatışmanın diğer cephelere yayılma olasılığı” konusunda uyarıda bulunduğu belirtildi. Reisi, Rus lider ile görüşmesinde, savaşa diğer ülkelerin de dahil olması durumunda “Vaziyeti kontrol etmenin daha da zor olacağını” söyledi.

Cumhurbaşkanı Reisi’nin siyasi yardımcısı Muhammad Cemşidi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Reisi’nin “Siyonist rejimin suç eylemlerini sürdürmesine karşı uyarıda bulunduğunu” ifade etti.

İran daha önce de, İsrail’in Gazze’ye yönelik muhtemel kara harekatının çatışmayı körükleyeceği ve tepkilere yol açacağı konusunda defalarca uyarıda bulundu. Tahran, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği kapsamlı saldırıları savunuyor ancak saldırılara doğrudan müdahil olmadığını ileri sürüyor.

BMGK, Rusya’nın Gazze’de ‘insani ateşkes’ öneren tasarısını reddetti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Rusya tarafından önerilen ve Gazze’de “insani ateşkes” çağrısı yapan karar tasarısını reddetti.

Hamas’a ya da farklı taraflara ismen atıfta bulunmayan Rusya’nın sunduğu tasarı, “sivillere yönelik tüm şiddet eylemlerini, tüm düşmanlıkları ve her türlü sivil ölümlerini kınamayı” öngörüyordu. Tasarı, Rusya dahil 5 ülkede ‘evet’ oyu alırken, 6 ülke ‘çekimser’ kaldı, 4 ülke ise ‘hayır’ yönünde oy kullandı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir